Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нисък хемоглобин: Лекар разкри кои са най-лесните начини за повишаването му

21 септември 2023, 19:53 часа

Ниските нива на хемоглобин може да са признак на заболяване като анемия. Някои диетични мерки и добавки могат да помогнат за повишаване на нивата на този кръвен показател. Той представлява богат на желязо протеин, открит в червените кръвни клетки. Те са отговорни за транспортирането на кислород в тялото. Д-р Доминик Фонтейн говори по-подробно за това. Специалистът препоръчва увеличаване на приема на желязо, фолиева киселина и предприемане на мерки за подобряване на абсорбцията им.

Вдигане на хемоглобина

„Когато човек няма достатъчно червени кръвни клетки или те престанат да работят правилно, възниква анемия. Тя води до недостиг на кислород в организма, а това е опасно“, споделя експертът.

Лекар: Тези 6 храни повишават хемоглобина

Лекарят пояснява, че желязото насърчава производството на коментираните червени кръвни клетки. Човек с ниски хемоглобинови нива може да има полза от консумацията на повече храни, богати на желязо: месо, риба и птици, месо, боб, бобови растения, яйца, зеленолистни зеленчуци като зеле и броколи, ядки и семена.

Фолиевата киселина е вид витамин В, който играе важна роля в производството на кометираните червени кръвни клетки. Тялото използва фолиева киселина, за да произвежда хем – хемоглобинов компонент, който помага за преноса на кислород.

„Червените кръвни клетки няма да могат да узреят, ако човек не получава достатъчно фолат. Това може да доведе до анемия с дефицит на фолат и ниски хемоглобинови нива. Добри източници на фолиева киселина включват: спанак, боб, фъстъци, плодове, семена, яйца“, казва д-р Фонтейн.

„Консумацията на определени витамини и минерали може да помогне на тялото да абсорбира по-добре желязото . Това включва витамин С, витамин А, бета-каротин. По този начин се увеличава абсорбцията на желязото“, казва експертът.

Симптомите, по които може да разберете, че тялото ви изпитва недостиг на желязо, са:

  • умора, сънливост, намалена производителност;
  • често замайване, главоболие;
  • бледа кожа, изтръпване на крайниците, студени тръпки;
  • липса на въздух, шум в ушите, притъмняване пред очите;
  • тахикардия, задух, болка в гърдите;
  • промяна във вкусовите предпочитания;
  • косопад, чупливост и промени в структурата на ноктите;

Най-често причините за възникването му включват:

  • Нередовното и небалансирано хранене - вегетарианците, както и хората, които се подлагат на строги диети, са изложени на риск.
  • Хронична кръвозагуба, свързана със заболявания: чести кръвотечения от носа, обилна менструация, стомашно-чревно кървене, хелминтоза, хронични инфекции и други патологии.
  • Индивидуално понижаване на дневния прием на желязо. 

Още: Нисък хемоглобин – какво значи и какво подсказва

Важно: Този материал е само за обща информация и не трябва да се използва като основа за диагноза или медицински заключения. Информацията, предоставена в него, не замества балансираното хранене и консултацията със специалист. Но ако имате нужда от диагноза или медицински съвет, не забравяйте да се консултирате с лекар. 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес