Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ниски нива на кръвна захар: Ето как да разпознаете хипогликемията

25 септември 2024, 09:51 часа

Въпреки че диабетът е най-известното и широко разпространено заболяване по отношение на нивата на кръвната захар, съществува и неговата противоположност. Хипогликемията е заболяване, което също засяга нивата на кръвната захар, понижавайки ги под нормите, необходими за правилното функциониране на организма.

Още: Комбинация от 3 съставки за цялостно прочистване на черния дроб

Причините за развитието на това заболяване могат да бъдат много, като се започне от самия диабет. Хората, които се лекуват от диабет за понижаване на висока кръвна захар, трябва да бъдат внимателни, тъй като агресивното лечения може да понижи нивата на кръвната им захар повече, отколкото предполагат.

Също така, редица други заболявания, които изобщо не са свързани с диабета, могат да причинят този проблем. В тази статия ще намерите обяснение на някои от най-честите симптоми, които причинява ниската кръвна захар.

Симптоми на хипогликемия

Това заболяване е разделено на две фази, като първата се проявява няколко часа след като сте се нахранили, а втората след приема на каквото и да е лекарство. Някои от симптомите, които може да почувствате свързани с този проблем, са:

  • Прекален глад
  • Необясними тремори на тялото
  • Безпокойство
  • Изпотяване
  • Пожълтяване на лицето
  • Неправилен сърдечен ритъм
  • Безсъние
  • Замаяност
  • Раздразнение

С напредването на това състояние на тялото може да изпитате и по-тежки симптоми като припадък, замъглено виждане или объркване на мислите. Ако чувствате, че изпитвате някои или повечето от тези симптоми, най-вероятно страдате от хипогликемия. Това означава, че нивата на кръвната ви захар са по-ниски от 70 mg/dl.

Какво трябва да имате предвид

Внимавайте с медикаментите, които използвате, особено ако те стимулират производството на инсулин. Инсулинът е известен като двигателят, който помага на тялото да изгаря захарта и да дава енергия на организма. Свръхпроизводството му може да причини проблеми в организма.

Още: Комбинацията от мед и тази билка действа безотказно при болно гърло

Ако не страдате от диабет, уверете се, че имате разнообразна диета, богата на плодове, зеленчуци, въглехидрати и протеини. Яжте пиле, риба и сезонни зеленчуци за здравословни ястия, които поддържат тялото в правилен баланс. Винаги се консултирайте с лекар специалист в случай на поява на тези симптоми.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес