Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никой не пробва, докато не пробва: Лукът е истинско чудо срещу кашлица

22 март 2022, 06:50 часа

Кашлицата е защитен механизъм на тялото, който възниква от рязко и експулсивно освобождаване на въздуха от белите дробове. Неговата цел е да изхвърли чуждите и вредните вещества, разположени в дихателната система.

Има два вида кашлица: продуктивна и суха. Първата е придружена от слуз, известна още като храчка или слюнка. Втората, от друга страна, не е резултат от отхрачване, а евентуално раздразнение или инфекция, която, ако не се лекува навреме, може да се превърне в хроничен проблем.

Независимо от вида на кашлицата, повечето хора прибягват до сиропи и други лекарства в опит да контролират симптомите. Прекомерната употреба на тези медикаменти обаче може да има страничен ефект върху здравето. Ето защо е препоръчително да потърсите естествени алтернативи.

Домашният сироп за кашлица с лук и мед действа като природен антибиотик. Той помага в борбата срещу микроорганизмите, които атакуват дихателните пътища, и облекчава възпаленото гърло. Освен това е полезен за цялото тяло. Ето как може да си го приготвите в домашни условия по два начина.

Рецепта 1: Домашен сироп за кашлица с лук и мед (за отхрачване)

Необходими продукти:

1 глава лук

2-3 супени лъжици мед

Начин на приготвяне:

Обелете, нарежете и поставете лука в буркан с херметическо затваряне. Добавете меда. Затворете и оставете на стайна температура за една нощ. На сутринта прецедете с тензух и прехвърлете в тъмна стъклена бутилка. Консумирайте по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

Рецепта 2: Домашен сироп за кашлица с лук, мед и лимон

Необходими продукти:

1 глава лук

2 чаени лъжици мед

400 милилитра вода

прясно изцеден сок от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Изсипете водата в тенджера. Добавете лука (преди това го обелете и нарежете на кръгчета). Оставете течността на котлона, за да заври, след което премахнете и оставете на стайна температура за 5-6 минути. Прецедете и прехвърлете в стъклен буркан с херметическо затваряне. Добавете меда и прясно изцедения сок от лимон. Разбъркайте и разделете сиропа на 3 равни части, които да консумирате в рамките на деня.

Ползи от съставките:

Комбинацията от лук и мед е едно от най-известните природни средства за облекчаване на кашлицата, използвани от древни времена. И двете съставки имат антибиотични и отхрачващи свойства. Те помагат за намаляване на симптомите, свързани с кашлицата, за да предотвратят нейното влошаване. Също така имат силата да укрепят имунната система. Това ги прави доста ефективни срещу вируси, бактерии и други микроорганизми, които причиняват респираторни проблеми.

Медът е признат от Световната здравна организация (СЗО) като възможен лек срещу грип и настинка. Той помага за успокояване на раздразненото гърло и облекчаване на кашлицата. Освен това, пчелният продукт притежава антиоксидантни свойства и увеличава производството на други вещества, наречени цитокини, които имат антимикробно действие.

Лукът е известен в световен мащаб като естествено отхрачващо средство. Неговите полезни свойства способстват за премахване на бактериите и стимулиране на прочистването на дихателните пътища. Този зеленчук съдържа голямо количество антиоксиданти, почистващи свойства и детоксикиращи способности, които могат да допринесат за овладяване на кашлицата. И облекчаване на възпаленото гърло.

Забележка: Който и от тези методи да изберете, важно е да знаете, че резултатите няма да бъдат незабавни. За да насърчите действието на билковите сиропи, трябва да ги приемате редовно. Само по този начин може да се преборите със симптомите на кашлицата.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес