Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невролог: Този витамин намалява риска от деменция с 40%

15 ноември 2023, 10:06 часа

Един популярен витамин може да намали случаите на деменция с 40 процента, според ново проучване. За резултатите от него споделя руският невролог д-р Виталина Козлова.

Витамин Д за намаляване на риска от деменция

Лекарят призовава всички възрастни да приемат ежедневна добавка с витамин D, тъй като нови изследвания показват, че това може значително да намали риска от коментираното заболяване.

Този вкусен плод чисти кръвта от холестерола и предпазва от деменция

Добавката е най-известна с това, че е важно да се приема през есенните и зимните месеци за поддържане на здрави кости и мускули.

„Изследванията показват, че хората с нива на витамин D под 50 nmol/L са почти три пъти по-склонни да развият болестта на Алцхаймер. Повече от 60 процента от населението на Обединеното кралство е под тези нива. Друго проучване, публикувано по-рано тази година, което включва повече от 12 000 участници на възраст 70 и повече години без деменция, установи, че добавките могат да бъдат ефективни за намаляване на риска от заболяването“, казва д-р Козлова.

„Повече от една трета (37 процента) от участниците са приемали добавки с витамин D и са показали 40 процента намаление на случаите на деменция. Всички доказателства за кардиометаболитни заболявания, рак, диабет, инфекциозни заболявания показват, че имате нужда от този витамин”, коментира неврологът.

Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, преди да направите драстични промени в диетата си. От края на март/началото на април до края на септември повечето хора могат да получат дневната доза от този витамин от слънчевата светлина.

Лекарят препоръчва на възрастни и деца над четири години да приемат добавка, съдържаща 10 микрограма витамин D дневно в продължение на една година, ако не са често на открито или обикновено носят дрехи, които покриват по-голямата част от кожата им на открито.

„Вит. D е жизненоважен за здравето на костите. Подобрява абсорбцията на калций в тънките черва и стимулира диференциацията на остеокластите (вид костни клетки, които разграждат костната тъкан) и реабсорбцията на калций в костите. Освен това вит. D насърчава минерализацията на колагеновата матрица в костите“, обяснява д-р Козлова.

Също така коментираният витамин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Що се отнася до кръвното налягане, витамин D регулира стойностите му чрез въздействие върху ендотелните клетки и гладкомускулните клетки.

„Доказано е, че витамин D увеличава производството на хормона серотонин, който е отговорен за регулирането на настроението и предотвратяването на високи нива на тревожност и депресия“, казва лекарят.

Още: Учени: Тези професии увеличават риска от деменция

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес