Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необяснима болка в тялото: Какво помага да я държим под контрол

24 юни 2024, 05:40 часа
Реклама

Фибромиалгията не е заболяване, а протичащо без възпаление състояние, характеризиращо се с умора и хронична болка в тялото. Въпреки че фибромиалгията се счита за хронично състояние, което никога не изчезва напълно, възможно е симптомите да бъдат облекчени за дълъг период от време, особено при правилно лечение.

Още: 10 лесно достъпни храни, които имат лечебна сила

В тази статия ви запознаваме с това, което трябва да знаете за стратегиите, които можете да практикувате, за да облекчите състоянието.

Лечение

В някои случаи вашият лекар може да ви препоръча лекарства, които лекуват симптомите на фибромиалгия, особено болката. Което може да включва антидепресанти или лекарства против схващания и болка.

С течение на времето организмът ви може да развие толерантност към някои лекарства, което може да ги направи по-малко ефективни. Вашият лекар може да ви помогне да следите толерантността си и да направи промени, ако е необходимо.

И макар че лекарствата могат да осигурят облекчение, повечето хора намират по-добри резултати, когато ги комбинират с другите стратегии, изброени по-долу.

Физическа активност

Тя обикновено се препоръчва като част от всеки план за лечение на фибромиалгия, тъй като е доказано ефективна за облекчаване на болката и намаляване на умората. Според няколко проучвания аеробните упражнения, упражненията за съпротивление и мускулното разтягане при хора с фибромиалгия са оказали положително въздействие върху подобряването на качеството на живот, облекчаването на болката и подобряването на емоционалното състояние.

Установяване на причините

Идентифицирането и избягването на отключващите фактори е друг начин за облекчаване на симптомите. Въпреки че експертите не знаят какво причинява фибромиалгията, има няколко фактора, които изглежда влошават съществуващите симптоми, включително:

  • Стрес
  • Инфекции
  • Физическа или емоционална травма
  • Някои храни, които могат да варират при различните хора
  • Заседнал начин на живот
  • Недостатъчен сън
  • Причинителите могат да бъдат различни при различните хора, затова можете да си водите дневник, за да видите дали можете да идентифицирате някои от тях.

    Промени във времето

    В проучване от 2021 г., се отбелязва, че промените във времето също могат да бъдат потенциален фактор, предизвикващ обостряне на симптомите на фибромиалгия.

    Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно връзката между двете, изследователите са установили, че много хора с фибромиалгия съобщават за повишена болка при промяна на времето. Отново, воденето на дневник, в който да записвате промените в симптомите си, свързани с времето, може да ви помогне да разберете по-добре как то може да повлияе на симптомите ви. А също и да можете да направите прогноза за лошите си дни.

    Усъвършенстване

    Друго проучване от 2020 г., разкрива склонност към перфекционизъм при хората с това състояние. Често срещана характеристика, особено при жените с фибромиалгия.

    От една страна, авторите смятат, че перфекционизмът може да накара някои хора с фибромиалгия да избягват определени дейности, включително такива, които могат да помогнат за подобряване на симптомите. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, това проучване подчертава въздействието върху психичното здраве при живот с хронично състояние като фибромиалгията.

    Подкрепата от специалист по психично здраве може да бъде полезна при справянето с някои от предизвикателствата, които идват с фибромиалгията.

    Още: Може ли приемът на витамин C да предизвика алергии

    Промени в хранителния режим

    В допълнение към избягването на всички храни, които предизвикват симптомите ви, има няколко други промени, които можете да обмислите. Оказва се, че растителният хранителен режим може да осигури по-благоприятни ефекти в сравнение с други режими. Можете също така да избягвате консумацията на кофеин следобед или вечер, тъй като това може да наруши качеството на съня ви.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес