Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само вода с лимон: 3 напитки, които трябва да пиете преди закуска

05 януари 2024, 17:54 часа

Някои напитки могат да имат благоприятен ефект върху тялото, ако се консумират на празен стомах. Те енергизират тялото и подобряват здравето. Руският диетолог д-р Екатерина Давидова споделя, че списъкът включва не само вода с лимон, но и чиста вода, сок от целина и вода от краставица.

Чиста вода

Пиенето на чаша чиста вода със стайна температура на празен стомах е много здравословен навик. Водата подобрява благополучието на тялото сутрин, нормализира метаболитните процеси на стомашно-чревния тракт, а също така премахва токсините от тялото.

Вода с лимон 

“Неотдавна тази проста напитка спечели сърцата на много хора, които се опитват да се придържат към правилното хранене. Водата с лимон укрепва имунната система, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, премахва токсините от тялото, а също така подобрява храносмилането”, казва диетологът.

Забравете за водата с лимон сутрин - тази напитка е много по-полезна

Сок от целина

Целината е известна със своите лечебни свойства. Сокът от нея тонизира, помага в борбата със стреса, укрепва имунната система и възстановява чревната функция.

Вода от краставица

Водата от краставици премахва токсините и ускорява метаболизма, а също така притъпява чувството на глад. Освен това водата от краставици съдържа много витамини, които укрепват имунната система.

Краставиците са естествени диуретици, което означава, че помагат за премахване на излишната вода, отпадъци и токсини от тялото. Те предотвратяват задържането на вода, като по този начин намаляват подуването. Освен това краставицата е с ниско съдържание на калории, мазнини, холестерол и натрий.

Краставицата е 95 процента вода и когато се смеси с обикновена вода, тя не само ще добави свежест, но и ще помогне да увеличите приема на вода през целия ден.

Тази напитка поддържа здравето на костите. Точно както калцият, витамин D и магнезият са жизненоважни за здравето на костите, витамин К е също толкова полезен. Краставиците съдържат около 11-15 процента от витамин К, препоръчан за тялото ни през деня. Това помага за изграждането на здрави кости.

Витамин С, бета-каротин и няколко флавоноидни съединения, присъстващи в краставицата, действат като антиоксиданти. И помагат до известна степен за унищожаването на свободните радикали, които причиняват заболявания като рак.

Краставицата има успокояващи и енергизиращи свойства. Те са естествен алкален продукт. Помага за поддържане нивото на pH в тялото ни.

Рецепта за вода с краставици

Необходими са ви следните съставки:

  • 1 литър вода
  • 1/4 краставица
  • половин лайм
  • 1 малко парче джинджифил
  • 1-2 листа мента

Приготвяне:

Смесете всички съставки, разбъркайте и оставете да престои два часа преди употреба. Ако искате да приготвите студена напитка за освежаване в горещите дни, добавете няколко кубчета лед. Но и без тях напитката действа освежаващо и тонизиращо.

Още: Учени разкриха защо НЕ трябва да пиете вода с лимон сутрин

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес