Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ яжте диня и пъпеш с тези храни

03 август 2024, 12:54 часа

Лятото винаги се свързва със сочна диня и ароматен пъпеш. Но не всеки знае, че комбинацията от определени храни с тези плодове може да причини определени проблеми и дискомфорт, особено при хора със стомашно-чревни проблеми. Ето защо, за да се насладите без последствия на вкуса на динята и пъпеша, е важно да знаете с какви продукти са несъвместими. Изданието The Health Site изброява продуктите, с които не се препоръчва да се консумират диня и пъпеш.

С какво не трябва да се яде диня и пъпеш

Не е препоръчително да комбинирате диня и пъпеш с млечни и ферментирали млечни продукти, например с някои със сирене фета, както и с овче и козе сирене, тъй като това може да причини киселини, подуване или тежест в стомаха и слабителен ефект.

Как динята влияе на кръвното?

Комбинирането на диня и пъпеш с хляб и зърнени храни може да забави храносмилателния процес и да причини здравословни проблеми. По-добре е да не комбинирате тези плодове с алкохолни напитки - ще получите същия ефект на дълготрайно лошо храносмилане. Нежелателно е да ядете дини и пъпеши преди или след консумацията на пържени, мазни и солени храни, яйца, месо, риба.

Защо е по-добре пъпешът и динята да се консумират отделно от останалите храни?

От една страна, пъпешът е много полезен, съдържа много желязо, калий и витамин С. Може да се консумира, ако имате чернодробни и сърдечно-съдови заболявания. Динята е източник на витамин А, който насърчава производството на колаген и еластин, яденето на диня има положителен ефект върху работата на сърцето и мускулната система. Предимството и на двата плода е, че съдържат малко калории.

Но и динята, и пъпешът не остават дълго в стомаха, остават там няколко минути, след което почти веднага навлизат в червата. И ако ги ядете заедно с други продукти, комбинирайки ги например с месо, тогава ще започнат процесите на ферментация и гниене.

Кой е най-добрият начин за ядене на диня и пъпеш?

Тези плодове е най-добре да се консумират поотделно, което позволява на тялото да ги усвои правилно. По-добре е да ги консумирате няколко часа преди или след хранене. По-добре е да ядете пъпеш или диня в средата на деня, когато стомахът е най-активен.

Лекар: Яжте диня само по това време на деня, здравен съвет за деня, 2 август

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес