Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нар - какво се случва с кръвното и тялото ви, когато ядете този плод

19 октомври 2023, 13:46 часа

Нарът е богат на фибри, витамини, минерали и биологично активни растителни съединения, които оказват положителен ефект нивата на кръвното налягане и благосъстоянието на тялотп като цяло.

В проучване на американски учени, за което съобщава изданието Тhe Health Site, хората с хипертония са имали значително понижение на налягане след консумация на 150 ml сок от този плод всеки ден в продължение на две седмици.

Няколко проучвания при хора също показват, че плодът подобрява холестеролните нива, което помага за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Лекар: Хората с тези 4 заболявания задължително трябва да ядат нар

Други полезни свойства на плода

Един средно голям плод съдържа:

  • Фибри: 7 грама
  • Протеини: 3 грама
  • Витамин С: 30% от препоръчителната норма
  • Витамин К: 36% от препоръчителната норма
  • Фолиева киселина: 16% от препоръчителната норма
  • Калий: 12% от препоръчителната норма

Пуникалагините са изключително мощни антиоксиданти, открити в сока и кората на този плод. Благодрение на тях сокът има три пъти по-голяма антиоксидантна активност от червеното вино и зеления чай.

Пуниковата киселина, съдържаща се в маслото от семената на плода, е основна мастна киселина с мощни биологични ефекти.

Лабораторни изследвания показват, че пуникалагинът в сока намалява възпалението, което е една от водещите причини за много сериозни заболявания, включително рак и диабет.

Едно 12-седмично проучване при хора с диабет установи, че 250 ml сок от коментирания плод на ден намалява възпалителните маркери CRP и интерлевкин-6 съответно с 32% и 30%. Лабораторни изследвания показват, че екстрактът от плода може да забави размножаването на раковите клетки и дори да причини тяхната смърт.

Като се имат предвид противовъзпалителните ефекти на тези съединени, те могат да помогнат при лечението на артрит. Лабораторни изследвания показват, че плодовият екстракт може да блокира ензимите, които увреждат ставите при хора с остеоартрит. Това се дължи на факта, че веществата в тях подобрява кръвообращението във всички части на тялото. Доказано е, че този плод се бори с определени видове бактерии, както и с дрождите Candida albicans, съобщава още изданието.

Антибактериалните и противогъбичните ефекти също могат да предпазят от инфекции и възпаления в устата. Например гингивит, пародонтит и зъбен стоматит.

Според друго проучване, включващо пациенти след операция, 2 грама екстракт от този плод предотвратяват дефицит на паметта след извършената хирургична интервенция. В допълнение, проучвания при мишки показват, че плодът може да предпази от болестта на Алцхаймер, допълва още изданието.

Oще: Пийте 1 седмица този лек с кората от нар и вижте какво ще се случи с тялото ви

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес