Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

29 юни 2024, 09:58 часа

Редовната консумация на чушки има положителен ефект върху цялостното здраве и дълголетието. 

Реклама

Полезни свойства на чушките

Сред полезните съставки в чушките изданието Web Med отбелязва каротеноидите, позовавайки се на резултатите от научни проучвания. Тези вещества са отговорни за яркочервените, жълтите и оранжевите нюанси на кората на плода и съдържанието на витамин С в него. Каротеноидите значително укрепват организма, повишавайки устойчивостта му към заболявания.

Полезно е включването на чушки в диетата на пациенти, страдащи от респираторни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест.

Само 1 чаша от това ще накара чушките да растат като луди

Експертите съветват да ядете три до четири чушки седмично. Когато избирате зеленчуци, трябва да дадете предпочитание на по-твърдите чушки, да ги готвите без много мазнина или да ги ядете сурови.

Сладкият пипер съдържа витамини С, В1, В2, В9, Р, РР и каротин, така че хората, страдащи от депресия, диабет, нарушена памет, безсъние и загуба на енергия, трябва да включват пипер в менюто си. По съдържание на витамин С чушките превъзхождат лимоните и касиса.

Аскорбиновата киселина се комбинира с голямо количество витамин Р и тази комбинация от полезни вещества спомага за укрепване на кръвоносните съдове и намаляване на пропускливостта на стените им, благодарение на високото съдържание на минерални соли на калий, както и на калций, магнезий, натрий, фосфор, флуор. желязо, хлор, цинк, манган, мед, йод, хром, сяра, кобалт, черен пипер е незаменим при анемия, нисък имунитет, ранно оплешивяване, остеопороза.

Чушките (лютиви и сладки) съдържат алкалоида капсаицин, който всъщност придава характерния вкус на зеленчука. Това вещество стимулира работата на стомаха и панкреаса, стимулира апетита, понижава кръвното налягане, разрежда кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Поради ниското съдържание на капсаицин в сладките чушки, за разлика от лютите, те могат да се консумират в големи количества, без да се страхувате за стомаха си. Затова от сладките чушки се прави сок, който се препоръчва да се пие при диабет, както и за стимулиране на растежа на ноктите и косата.

Чушките са сред зеленчуците, които съдържат най-много пестициди. Експертите казват, че дори при еднократна консумация на този продукт с пестициди, човек може да изпита здравословни проблеми.

Сладкият пипер е противопоказан при пациенти с тежка коронарна артериална болест (ангина), сърдечни аритмии, хипертония, пептична язва на стомаха и червата, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, колит, обостряне на хронични чернодробни и бъбречни заболявания, хемороиди и епилепсия.

Как да наторим чушките: 3 рецепти от опитни градинари

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес