Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

16 април 2024, 06:33 часа

Един прост навик, който може да ви помогне да поддържате сърцето си здраво, е пиенето на чиста вода сутрин - това споделя кардиологът д-р Рохит Вупурули. Той пояснява, че винаги пие две големи чаши вода всяка сутрин. Експертът допълва, че това помага да се събуди тялото и ума за предстоящия ден.

Най-добрият сутрешен навик за сърцето

„Водата е необходима за регулиране на нивото на електролитите (вещества, които провеждат електрически импулси), което спомага за поддържането на стабилна сърдечна функция и сърдечен ритъм“, споделя лекарят.

Кардиолог: Това е най-полезният плод за сърцето

Лекарят подчертава, че адекватното насищане на организма с вода също е важно, за да има човек нормално кръвно налягане. Д-р Вупулури предупреждава, че липсата на течност може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане и увеличаване на риска от инсулт и инфаркт.

"Според учените липсата на вода в организма може да има пагубен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система, а също така да влоши физическата и умствена работоспособност", казва кардиологът.

Експертът изброява и навиците, които вредят най-много на сърцето. Сред тях са стресът, наднорменото тегло, злоупотребата с алкохол, мазни и вредни храни, както и тютюнопушенето. Ефектите от стреса могат да се натрупват, намалявайки качеството на работа на всички органи и системи. Сърдечно-съдовата система е една от първите, които страдат. При стрес в кръвта се отделят голямо количество биологично активни вещества, включително хормона адреналин.

Сърдечно-съдовата система реагира на това чрез увеличаване на сърдечната честота и повишаване на кръвното налягане. Най-честите последици от хроничния стрес са хипертония, нарушения на сърдечния ритъм и прогресираща атеросклероза. Това може впоследствие да доведе до миокарден инфаркт или инсулт. Ако човек вече страда от сърдечно-съдова патология, тогава стресът утежнява нейния ход и намалява ефективността на лечението.

Увеличаването на телесното тегло оказва натиск върху кръвоносните съдове и капилярите, което означава увеличаване на натоварването на сърцето. То трябва да работи все по-усилено, за да снабди с кръв всички клетки в тялото. Повишеното натоварване на сърцето води до необратими промени в неговото здравословно състояние: развиват се аритмия и кардиомегалия (т.нар. „мастно сърце“). Поради високите нива на холестерола, често съпътстващи наднорменото телесно тегло, се увеличава рискът от развитие на атеросклероза, ангина пекторис и коронарна болест на сърцето.

Кардиолог: Яжте шоколада с това, за да е полезен за сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес