Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли боровинките са полезни за зрението - отговор от лекар

25 септември 2024, 14:00 часа

Офталмологът Гергана Стоянова развенча широко разпространения мит за зрението, отбелязвайки, че яденето на боровинки не подобрява зрителната функция. 

Ползи от боровинките за зрението

„Но друг въпрос е, че невъзможно боровините да се консумират достатъчно, така че да се натрупат в достатъчни количества в тялото“, отбеляза лекарят.

Тя обяснява, че въпреки че боровинките са богати на антоцианини, вещества, които помагат за възстановяване на зрителния пигмент, консумацията им не води до значително подобряване на зрителната острота.

Защо ТРЯБВА да ядете боровинки - отговор на учени

Други ползи от боровинките

Боровинките са полезни за стомашно-чревния тракт поради високото си съдържание на диетични фибри и антиоксиданти, които подобряват чревната подвижност и предпазват от запек. Според проучване от 2013 г., публикувано в Nutrition Research, редовното ядене на боровинки укрепва червата и намалява риска от възпалителни заболявания.

Антоцианините и витамин С в боровинките предпазват лигавицата на стомаха и червата, като намаляват вероятността от развитие на стомашни язви и други стомашно-чревни проблеми, както е показано в проучване от 2006 г. на Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Боровинките насищат кожата с антиоксиданти, витамини и други полезни елементи, като по този начин предпазват клетките на кожата от въздействието на свободните радикали и забавят признаците на стареене. Проучване от 2005 г., публикувано в Journal of Investigative Dermatology, установи, че редовната консумация на боровинки подобрява стегнатостта на кожата и намалява бръчките и фините линии. В допълнение, поради съдържанието на витамин С, който насърчава синтеза на колаген и ускорява заздравяването на рани, боровинките помагат за поддържане на здрава и млада кожа, а също така ефективно се борят с възпалителни кожни заболявания.

Боровинките, поради ниския си гликемичен индекс и антиоксидантни свойства, помагат за регулиране на нивата на кръвната захар. Проучване, публикувано в Journal of Nutrition през 2010 г., показва, че включването на боровинки в диетата помага за понижаване на нивата на глюкозата при хора с преддиабет чрез подобряване на инсулиновата чувствителност. Освен това антоцианините и витамин С в боровинките намаляват оксидативния стрес и възпалението, което е особено важно за профилактиката и лечението на диабета.

Боровинките, с ниско съдържание на калории и високо съдържание на диетични фибри, са идеална храна за контрол на теглото. Проучване, публикувано в списание Appetite през 2009 г., показва, че яденето на боровинки намалява глада и помага за контролиране на апетита, като по този начин намалява общия прием на калории. Според Journal of Medicinal Food от 2011 г. редовното включване на това зрънце в диетата помага за намаляване на телесните мазнини благодарение на антиоксидантите, които ускоряват метаболизма, а витамините от група В повишават енергията и поддържат активността, подобрявайки ефективността на упражненията.

По колко боровинки трябва да ядете, за да подобрите зрението си? 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес