Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наднорменото тегло засилва негативното въздействие на алкохола върху черния дроб

21 юли 2024, 15:39 часа

Наднорменото тегло значително засилва вредното въздействие на алкохола върху черния дроб, като създава допълнителен риск от чернодробни заболявания и други здравословни усложнения. Черният дроб, който е важен орган, отговорен за детоксикацията на вредните вещества, включително алкохола, е подложен на по-голямо натоварване при наличие на излишни телесни мазнини.

Консумацията на алкохол сама по себе си може да доведе до редица чернодробни заболявания - от мастна чернодробна болест (стеатоза) до по-тежки форми като алкохолен хепатит и цироза. Когато алкохолът се метаболизира, той произвежда токсични странични продукти като ацеталдехид, които могат да увредят чернодробните клетки, да стимулират възпаление и да допринесат за образуването на белези. При хората с наднормено тегло или затлъстяване тези ефекти се засилват поради допълнителното метаболитно натоварване, наложено от излишната мастна тъкан.

Как алкохолът влияе на организма

Един от основните механизми, свързващи затлъстяването и засиленото алкохолно увреждане на черния дроб, е наличието на неалкохолна мастна чернодробна болест, която е широко разпространена сред хората с наднормено тегло. Болестта се характеризира с натрупване на мазнини в чернодробните клетки, независимо от приема на алкохол.

Когато се съчетае с консумация на алкохол, това състояние може бързо да прогресира до по-тежки увреждания на черния дроб. Съвместното съществуване на тази болест и свързаното с алкохола чернодробно заболяване създава сценарий, при който черният дроб вече е компрометиран и е по-податлив на токсичните ефекти на алкохола.

Възпалението играе решаваща роля в това взаимодействие. Затлъстяването се свързва с хронично нискостепенно възпаление, дължащо се на секрецията на провъзпалителни цитокини от мастната тъкан. Това възпалително състояние повишава чувствителността на черния дроб, което го прави по-уязвим към увреждане, предизвикано от алкохол. Комбинираните възпалителни реакции от затлъстяването и алкохола засилват увреждането на черния дроб, като ускоряват прогресията до чернодробна фиброза и цироза.

Как алкохолът влияе на тялото ни според възрастта - на 20, 30, 40, 50 и 60 години

Инсулиновата резистентност, често срещана при хората с наднормено тегло и затлъстяване, допълнително усложнява ситуацията. Инсулиновата резистентност води до по-високи нива на инсулин и глюкоза в кръвта, които допринасят за натрупването на мазнини в черния дроб. Освен това инсулиновата резистентност е свързана с повишен оксидативен стрес, който изостря възпалението и увреждането на черния дроб при консумация на алкохол.

Генетичните фактори също играят роля в начина, по който затлъстяването и алкохолът си взаимодействат, за да увредят черния дроб. Определени генетични вариации могат да направят хората по-податливи както на затлъстяване, така и на алкохолно увреждане на черния дроб. Например полиморфизми в гени, свързани с метаболизма на алкохола, или такива, участващи в метаболизма на мазнините, могат да повлияят на тежестта на чернодробното заболяване при лица с наднормено тегло, които консумират алкохол.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес