Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На кого може да навреди доматеният сок?

18 октомври 2024, 15:20 часа

Доматеният сок се счита за по-здравословен от други подобни напитки, тъй като практически не съдържа захар. Като цяло, отбеляза диетологът Мариат Мухина, този сок е един от най-популярните.

Възможна вреда от доматения сок 

Рядко можете да намерите директно пресован доматен сок в магазините; често се продава преработен сок. Но има и много предимства в такава напитка. Например доматеният сок има високо съдържание на двата най-мощни антиоксиданта – ликопен и бета-каротин. В допълнение, тази напитка е обогатена с микроелементи и биологично активни вещества, като същевременно има ниска енергийна стойност - само 19 калории на 100 ml.

7 причини да пиете по-често доматен сок

Доматеният сок може да стане част от ежедневната ви диета и ще помогне особено на тези, които отслабват. За някои хора обаче подобна напитка може само да навреди, предупреди диетологът.

Хората с повишена стомашна киселинност трябва да избягват доматения сок или да го използват с повишено внимание. Също така се препоръчва на тези, които имат гастрит или язва, особено в острия стадий, значително да намалят количеството на този продукт в диетата си. Хората с подобни заболявания трябва да внимават с консумацията на доматено пюре, допълва Марият Мухина.

Полезни свойства на доматения сок

Най-значимите от гледна точка на осигуряване на човека с микроелементи и второстепенни биологично активни вещества за доматения сок са калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, манган, както и антиоксиданти - ликопен, бета-каротин, витамин Е. в същото време съдържанието на калории в доматения сок е ниско и е около 19 kcal/100 ml.

Доматеният сок е източник на антиоксиданти: каротеноиди и токофероли. Количеството ликопен, съдържащо се в чаша сок, отговаря или надвишава препоръчителната дневна доза. Една порция доматен сок (200–250 ml) осигурява около 20% от дневната нужда от витамин А (поради бета-каротин) и 18% от витамин Е.

Една чаша доматен сок (200–250 ml) съдържа средно около 15% от дневната нужда от калий, 12% от мед, 5% от фосфор, магнезий, желязо и манган.

Доматеният сок също е източник на диетични фибри – разтворими (пектин) и неразтворими. Една чаша доматен сок съдържа около 12% от дневната нужда на човек от пектин и около 8% от дневната нужда от диетични фибри като цяло.

Редовното пиене на доматен сок може да помогне за стимулиране на движението на червата, допълнително за предотвратяване на запек и подобряване на храносмилането. Доматеният сок е богат на фибри и действа като леко слабително, което помага за предотвратяване на запек.

Също така е отличен детоксикатор. Доматеният сок насърчава изхвърлянето на токсините от тялото. Освен това наличието на сяра помага на черния дроб и бъбреците да изпълняват по-добре детоксикиращата си функция. Всъщност доматеният сок съдържа калий, който намалява задържането на вода и също така помага на тялото да елиминира мастноразтворимите токсини.

За какви заболявания помага доматеният сок?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес