Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли кръвен тест да предскаже риска от рак на черния дроб: Учените имат отговор

16 август 2024, 15:47 часа

Хепатоцелуларният карцином е много агресивен тумор, който засяга черния дроб.

Проучване, проведено от италиански изследователи от университета Алдо Моро в Бари, показва как чрез анализиране на нивата на "добрия" холестерол (HDL) в кръвта може да се "изчисли" рискът от развитие на рак до пет години преди да се появят симптомите.

Още: Нощната хипертония: Скритият фактор, който уврежда сърцето

По-долу ви запознаваме по-подробно с това изследване, но и с начините, по които болестта може да бъде предотвратена.

Защо е важно това интересно откритие

Този вид рак се причинява от неконтролирано развитие на чернодробни клетки, често засегнати от цироза.

Допреди няколко години повечето тумори на този орган бяха свързани с инфекции с хепатит B и C. Но днес е известно, че може да се развие и при хора без инфекция, но които имат чернодробна стеатоза. Натрупване на мазнини в черния дроб, известно като "мастен черен дроб", което причинява състояние на хронично възпаление.

Това възпаление може да доведе до фиброза, а фиброзата насърчава рака. Поради тази причина се счита за метаболитно заболяване от Европейската асоциация за изследване на чернодробните заболявания.

Авторите на изследването, въз основа на направения от тях анализ, заключават, че хората с мастен черен дроб и свързан с увеличаване на размера на талията, имат по-висок риск от развитие на този тумор през следващите пет години.

Изследователите казват, че тази информация е много полезна, тъй като позволява проследяването на пациенти, които са изложени на риск и позволява да се вземат предпазни мерки, преди да се разболеят.

Какво може да направи всеки

Още: Лек със зехтин и лайка, осигуряващ много ползи за организма

Изследователите съветват да следвате здравословен начин на живот, който поддържа здравето на черния дроб, както и да приемате лекарствата, препоръчани от Вашия лекар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес