Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли жените над 50 години да пият алкохол?

11 октомври 2024, 16:04 часа

Пиенето на алкохол е вредно по принцип. И още повече за възрастните хора. А за жените е по-добре дори да не мислят за това. Тези твърдения наскоро бяха бпотвърдени за пореден път от известния диетолог д-р Римма Мойсенко.

Експертът даде ясен отговор на въпроса дали хората и особено жените на възраст над 50 години могат да пият алкохол.

Пиене на алкохол от жените над 50 години - какви са рисковете за здравето 

Според лекаря жената над 50 години не трябва да пие алкохол, дори вино. Алкохолът, според експерта, ускорява метаболитните процеси на клетъчно ниво, клетката работи на по-високи обороти, уморява се повече и умира по-бързо. Лекарят препоръчва да се премахне дори рядката консумация на алкохолни напитки в по-напреднала възраст.

Какво се случва с червата ви, когато пиете алкохол

Има няколко характеристики на ефекта на алкохола върху женското тяло.

Алкохолът влошава състоянието на кожата – дехидратира тъканите и лишава кожата от витамини и хранителни вещества. Поради това кожата става вяла, суха, старее бързо и губи естествения си цвят. Също така, под въздействието на етанол, защитните и възстановителните функции на епидермиса са отслабени.

Възможно е по-голямо наддаване на тегло, тъй като алкохолът е с високо съдържание на калории. Около две чаши вино са еквивалентни по калории на хамбургер. Жените, страдащи от алкохолизъм, често се събуждат през нощта, сънят им е неспокоен и чувствителен. Под въздействието на етанола REM фазата на съня се скъсява, което причинява лоши сънища и умора на тялото.

Алкохолът потиска централната нервна система. След като пият алкохол, жените са много по-склонни да забравят случилото се. Ако малко количество алкохол отпуска, то превишаването на допустимата доза причинява емоционална нестабилност и психологическа уязвимост. Всеизвестен факт е, че бременните и кърмещите жени не трябва да пият алкохол.

Пиенето на алкохол може да причини преждевременна менопауза. Етанолът увеличава някои странични ефекти от менопаузата, като нощно изпотяване; алкохолът може да наруши менструалния ви цикъл. Освен това злоупотребата с алкохол увеличава риска от рак на гърдата и други ракови заболявания – черен дроб, черва, хранопровод, ларинкс. Рискът от развитие на рак на гърдата се увеличава с 6% на всеки 10 грама консумиран алкохол.

Злоупотребата с алкохол може да причини много здравословни проблеми при жените: алкохолът допринася за появата на чернодробни заболявания като цироза и хепатит, тъй като алкохолът разрушава структурата на чернодробните клетки и намалява способността на този орган да метаболизира.

На каква възраст консумацията на алкохол е най-опасна?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес