Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли гроздето да навреди на здравето?

06 септември 2024, 11:59 часа

Гроздето е опасно за консумация от хора, които приемат бета-блокери, съобщава изданието The Health Site. Позовавайки се на експерти, изданието съобщава, че този плод е опасен и за тези, които използват разредители на кръвта.

Вреда от гроздето

Бета-блокерите повишават нивата на калий в кръвта, а гроздето съдържа големи количества от този минерал. Това зрънце също подобрява антикоагулантния ефект на разредителите на кръвта.

Защо трябва да ядем грозде?

По-внимателни с гроздето трябва да бъдат хората, които имат увредена бъбречна функция, допълва изданието. Бъбреците трябва да отстраняват излишния калий от кръвта, но ако не функционират правилно, яденето на грозде може да бъде фатално.

Ползи от гроздето

То може да повиши нивото на азотен оксид в кръвта, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци. По този начин гроздето е полезно за предотвратяване на инфаркти. Установени са ползите от гроздето и при заболявания като астма, хроничен запек, лошо храносмилане, проблеми с черния дроб и хронична умора. Гроздето е богато на вещества като антиоксиданти и има мощни анти-стареещи ефекти върху тялото.

Що се отнася до гроздовия сок, той е много ефективен при лечение на мигрена. Препоръчително е сокът да се пие на празен стомах. И всеки сорт грозде има свои собствени показания за употреба. Например сокът от зелени плодове ще помогне за повишаване на имунитета, енергичността и нивата на енергия, а сокът от тъмни сортове грозде ще има антитуморен ефект върху тялото, ще стимулира мозъчната функция и ще подобри зрението. Червените сортове грозде имат мощни антибактериални свойства, предпазвайки организма от микроорганизми, бактерии, вируси и паразити. Също така сокът от червени сортове грозде е ефективен при лечение на херпес.

В случая това се отнася за натурален сок, който в идеалния случай е направен у дома, а не закупен в магазин. Купеният от магазина сок най-вероятно е набор от химикали, консерванти, оцветители и ароматизиращи добавки. 

Коментираният плод е склад на витамини, аминокиселини, микроелементи, фибри, пектин, ензими и етерични масла. 

Гроздето е способно да:

  • Неутрализира ефекта на холестерола.
  • Нормализира работата на стомашно-чревния тракт, регулира метаболизма, премахва запека и има диуретичен ефект.
  • Подобрява функционирането на нервната система, намалява умората, възстановява силата, дава жизненост и повишава работоспособността.
  • Укрепва стените на кръвоносните съдове, премахва риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • Осигурява антиоксидантен ефект върху тялото, което от своя страна предизвиква изразен възстановителен и противотуморен ефект.
  • Почиств тялото, отстранява тежките метали и дори радиоактивните съединения.
  • Насища тялото с витамини от група В, което ще подобри хемопоетичните функции.
  • Нормализира нивата на хемоглобина.
  • Помага в борбата с гъбичните заболявания.
  • Подобрява тена и състоянието на кожата.
  • Подобрява състоянието на косата, ноктите, зъбите, костите поради наличието на голямо количество фосфор, калций и рибофлавин в плодовете.
  • Стимулира сърцето поради наличието на компонент като калий в състава си.

Как гроздето влияе на холестерола?

Важно: Статията не замества балансиранотп хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес