Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се яде извара всеки ден?

16 август 2024, 11:00 часа

Изварата е много здравословен продукт, който е източник на калций. В допълнение, тя съдържа много витамини и минерали. Изварата също е една от храните с високо съдържание на протеини. Но много хора, които я обичат си задават въпрос: „Възможно ли е този млечен продукт да се консумира всеки ден?“. 

Moже ли изварата да присъства в ежедневната диета?

Този ферментирал млечен продукт е доста подходящ за ежедневна консумация, съобщава изданието The Health Site. Но има няколко подробности. Първо, трябва да следвате нормата: възрастен трябва да яде не повече от 200 грама извара на ден, дете - не повече от 60-100 грама, бебе - максимум 20 грама.

Сирене или извара - кое е по-полезно за хората над 50 години

Второ, този продукт има противопоказания. Ферментиралите млечни продукти трябва да бъдат изключени от диетата при определени заболявания. 

Трето, за ежедневна употреба трябва да изберете извара с ниско съдържание на мазнини. Ако следвате всички препоръки, консумацията на този млечен продукт ще ви донесе само ползи.

Полезни свойства на изварата

Тя съдържа калций. А този микроелемент е важен за костната тъкан. Млечният продукт оказва положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Умерената му консумация помага за укрепване на кръвоносните съдове.

В допълнение към факта, че изварата ви помага да отслабнете, този млечен продукт съдържа голямо количество хранителни вещества, необходими за доброто здраве. Елементите, съдържащи се в изварата, включват витамин В12 (необходим за нормалното функциониране на нервната система), витамин В2 или рибофлавин (отговорен за метаболизма и функционирането на жизненоважни органи), витамин А (полезен за производството на клетки, които са отговорни за имунната система и състоянието на кожата) и други.

Ферментиралият млечен продукт е източник на триптофан. Последният се свързва със серотонина, който обикновено се нарича хормон на щастието. Изварата съдържа много протеини. Последното осигурява усещане за ситост за дълго време и съдейства за загубата на тегло.

За разлика от различни сирена, като холандски, чедър, моцарела и др., Които трудно могат да се считат за диетични, изварата е отличен диетичен продукт за тези, които искат да отслабнат или просто да гледат фигурата си. 100 грама извара съдържат по-малко от 100 калории, докато 100 грама сирене чедър съдържат повече от 400 калории.

Диетолог разкри колко калций има в изварата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес