Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се ядат моркови при диабет?

07 юли 2024, 08:49 часа

Диетологът от Mayo Clinic Амбър Шейфър дава отговор на този въпрос - могат ли диабетиците да ядат моркови. Експертът обясни и до какво може да доведе излишъкът от моркови в диетата.

Може ли хората с диабет да ядат моркови?

"Хората с алергия към моркови или бреза, пелин, бръшлян или целина също трябва да внимават с този зеленчук. Диабетиците също трябва да избягват прекомерната консумация на продукта поради високото съдържание на захар. За тях по-полезни са варените моркови", казва специалистът.

Избирайте само тези моркови, те са по-сладки и по-здравословни

Защо не трябва да се прекалява с морковите? 

Морковите съдържат протеини, фибри, калий, калций, магнезий, фосфор и витамин С, както и бета-каротин, който помага на тялото да произвежда витамин А. Последният хранителен елемент е важен за здравословното зрение, развитието на кожата и костите и репродуктивната функция.

Зеленчукът е добър източник на антиоксиданти, които могат да намалят възпалението и да повишат имунитета. Той също така съдържа лутеолин, който може да подобри когнитивната функция.

"Имайте предвид обаче, че бета-каротинът в морковите, който придава оранжевия или жълт цвят на зеленчука, също може да повлияе на хората. Яденето на твърде много моркови може да накара кожата ви да стане оранжева с течение на времето, състояние, наречено каротинемия", пояснява специалистът.

Полезни свойства на морковите

На първо място, морковите са полезни, защото съдържат голямо количество витамини и микроелементи. Те съдържат витамини РР, А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, Н и К, както и желязо, цинк, йод, мед, манган, селен, хром, флуор, молибден, бор, ванадий, кобалт, литий, алуминий, никел, калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор и сяра.

Освен това морковите са нискокалорични – само 35 килокалории на 100 грама. Ето защо те често се включват в различни диети, но експертът препоръчва да не се прекалява с дозировката.

Морковите имат положителен ефект върху различни човешки органи. Но ефектът му върху зрението е особено известен. По-специално, това е възможно поради съдържанието на витамин А и каротин в зеленчука. Поради липсата на тези вещества, човек може да развие нощна слепота и други заболявания, свързани с очите. Ето защо, ако човек вижда трудно в тъмното, трябва да включи повече моркови в диетата си. 

Суровите моркови имат друго отлично свойство - те могат да намалят нивата на холестерола в кръвта. Това ще бъде полезно за сърцето и кръвоносните съдове. Освен това, като редовно консумирате този зеленчук, можете значително да намалите вероятността от инсулт - със 70 процента. Ползата от морковите за кръвоносните съдове е, че те съдържат калий. Коренът също намалява кръвното налягане при хипертоници, така че се препоръчва да се консумира при високо кръвно налягане, атеросклероза, разширени вени, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.

Морковите са най-доброто лекарство - ето от какво може да ви излекуват

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес