Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се ядат моркови при диабет?

27 ноември 2022, 07:47 часа
Реклама

За ефективен контрол на диабета е необходимо стриктно придържане към предписаната диета. От нея задължително трябва да се изключат някои храни.

Може ли да се ядат моркови при диабет?

Според известния руски диетолог Михаил Гинзбург в диетата на диабетиците трябва да се включват и по 100 грама моркови дневно.

Учени разкриха колко моркови и боровинки трябва да ядете за подобряване на зрението

Д-р Гинсбург допълва, че редовната консумация на моркови намалява податливостта към диабет тип 2 и подобрява контрола на кръвната захар при тези, които вече са диагностицирани с това заболяване.

Лекарят пояснява, че суровите моркови са богати на диетични фибри - частици, които преминават през храносмилателния тракт несмлени, забавят храносмилането и в същото време забавят усвояването на захарта (както и на холестерола) в кръвта. Поради тази причина морковите могат да намалят гликемичния индекс на храната, която ядете.

Гликемичният индекс (GI) измерва скоростта, с която кръвната захар се повишава след консумация на определена храна. Сладкиши, брашнени и нишестени храни, богати на прости въглехидрати, имат висок ГИ.

Лекар разри защо морковите НЕ подобряват зрението

Д-р Гинсбург пояснява, че морковите намаляват общия гликемичен индекс на храната, която консумирате дори и ако ядете ориз, бял хляб или картофи.

Според диетолога трябва да се консумират поне 100 грама моркови дневно.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и на консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес