Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макадамия - ползите, за които може би не знаете

06 март 2024, 19:54 часа

Макадамията не е толкова популярна ядка, колкото орехите или кашуто. Въпреки това, освен специалния си деликатен вкус, тя ма много полезни свойства както за сърцето и чревната функция, така и за красотата.

Ползи от макадамията 

Според руския диетолог д-р Елена Сюракшина в тази ядка се съдържат:

  • Витамини от група В, включително тиамин (В1), рибофлавин (В2), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолат (В9);
  • витамини С, Е, РР (никотинова киселина) - в малки количества;
  • калий;
  • калций;
  • магнезий;
  • фосфор;
  • желязо;
  • манган;
  • мед;
  • селен;
  • цинк;

Лекар: Това е най-полезната ядка, но не трябва да прекалявате с нея

Ендокринологът и диетологът д-р Сюракшина изброява ползите от тази ядка.

Предпазва сърцето и кръвоносните съдове - минералите в нейния състав помагат за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.

Намалява нивото на “лошия” холестерол и повишава нивото на “добрия” - това свойство пряко влияе и върху намаляването на риска от сърдечни и съдови заболявания. То се дължи на съдържанието на мононенаситени мазнини, по-специално омега-9.

Нормализира храносмилането - ядката е богата на диетични фибри: 100 гр от нея съдържат приблизително 8,6 гр от това хранително вещество. Фибрите насърчават нормалната чревна подвижност, подобряват процеса на храносмилане и предотвратяват запек.

Мононенаситените мазнини в тези ядки подхранват и укрепват кожата и косата отвътре. Това подобрява структурата на кожата и прави косата по-блестяща. Антиоксидантите - витамин Е и флавоноидите от своя страна помагат за защитата от свободните радикали, предотвратявайки преждевременното стареене и намалявайки риска от възпаление на кожата.

Ядките макадамия са богати на витамини от група B (особено витамин B6), магнезий и цинк, които са много полезни за поддържане на нормалната функция на нервната система и мозъчната дейност, а именно за добро настроение, енергия и управление на стреса.

Макадамията, както и другите видове ядки, е алергенен продукт. Хората, склонни към алергични реакции, трябва да бъдат внимателни с тях.

Трябва да се има предвид и че100 гр от нея съдържат 718 ккал и 75,8 г мазнини. Ето защо тези, които следят фигурата си, не трябва да злоупотребяват с нея.

Ако няма противопоказания, според д-р Елена Сюракшина, за ползи за здравето е достатъчно да ядете не повече от 30 гр на ден. Според диетолога, при закупуванепо-добре е да се даде предпочитание на плодове с по-светъл нюанс - това може да е знак за свежест. Обърнете внимание и на миризмата: тя трябва да е приятно орехова, без усещане за влага или старост.

За да се запази свежестта и да се предотврати окисляването на мазнините, се препоръчва да съхранявате ядките в херметически затворена опаковка или контейнер при температура не по-висока от 10-15 градуса по Целзий и след отваряне на опаковката тя да се съхранява ав хладилника.

Това е най-скъпата ядка в света

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес