Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лозовите листа: Неочаквани ползи за вашето здраве

01 юли 2024, 05:00 часа

Лозовите листа са безспорна част от най-вкусните средиземноморски и български традиционни ястия. Но лозовите листа имат и други полезни приложения, които ще откриете в тази статия.

Реклама

Още: Как да спим при болки в кръста: Съвети от специалист по съня и неврохирург

Тези листа са богати на витамини и минерали. Намираме ги опаковани в различни съдове, но най-здравословният вариант определено е пресният. Лозовите листа имат най-добър вкус, когато са приготвени на пара.

Противовъзпалителни свойства

Лозовите листа се борят с възпаленията. Хроничното възпаление е основен фактор за редица заболявания като сърдечни болести и Алцхаймер. Възпалението също така причинява артрит и стомашно-чревни заболявания.

Начинът на живот и гените допринасят за появата и развитието на възпалението, но здравословното хранене с противовъзпалителни храни е най-добрата стратегия, за да стоим далеч от опасните заболявания.

Хранителни качества на лозовите листа

Хората, които внимават с теглото си, трябва да използват лозови листа, защото те съдържат много малко калории. В пет листа има 14 калории. Лозовите листа са добър източник на хранителни вещества.

Съдържат витамини С, Е, А, К и В6, включително ниацин, желязо, фибри, рибофлавин, фолат, калций, магнезий, мед и манган. Една порция лозови листа не съдържа нито мазнини, нито холестерол и е с много ниско съдържание на натрий и захар.

Ниски нива на кръвната захар

Една порция лозови листа е много хранителна и има ефект върху ограничаването на нивото на захарта в кръвта. Следенето на нивото на кръвната захар е важно, особено за хората, страдащи от диабет, които трябва да контролират въздействието на всяка храна върху нивото на захарта. Здравият възрастен човек трябва да има ниво на кръвната захар 100 или по-малко, така че лозовите листа са много здравословно решение.

Хронична съдова недостатъчност

Проучване, проведено от Катедрата по дерматология в Университета във Фрайбург, Германия, стига до заключението, че екстрактите от лозови листа намаляват отоците при пациенти, страдащи от хронична венозна недостатъчност - хронично заболяване, което нарушава баланса на кръвообращението.

Когато кръвта среща препятствия и не може да достигне до сърцето, краката се подуват и се получава оток. Намаляването на отоците намалява голямото натоварване върху вените и съдовата система.

Употреба срещу ревматизъм и други заболявания

Лозовите листа, се използват от векове и се употребяват в билковата медицина срещу болки в костите.

Лозовите листа се използват като чай срещу диария, хепатит, стомашни болки, ревматизъм, главоболие и треска. Можете сами да изсушите листа, като ги оставите на слънце. Изсушените лозови листа могат да се сварят във вода и да се пият като чай с мед. Шепа сухи, смачкани листа, сварени в 250 ml вода, са достатъчни за една чаша чай.

Още: Кръвен съсирек: Признаци, които не трябва да пренебрегвате

Внимание

Измийте лозовите листа обилно с вода, преди да ги използвате или изсушите. Ако сте купили пакетирани листа, изплакнете ги добре преди употреба, за да отстраните излишните количества прах и натурален натрий.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес