Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лошо кръвообращение: 5 признака, по които ще го познаете

25 юли 2024, 13:39 часа

Лошото кръвообращение означава, че части от тялото, особено ръцете и краката, получават недостатъчно количество кръв. Натрупването на плака във вашите артерии и вени може да забави кръвния поток и да затрудни здравословното кръвообращение в тялото.

Още: Влияе ли дъвката на сърдечно-съдовото ни здраве

Доброто кръвообращение е от съществено значение за доброто здраве. Кръвта помага за транспортирането на хранителни вещества и кислород до всяка част от тялото ви. Следователно всички проблеми с кръвоносната система могат да доведат до различни видове здравословни проблеми. Ако не се лекува, може да причини сериозни увреждания на мозъка, сърцето, черния дроб, бъбреците и други жизненоважни органи. Може да страдате от лошо кръвообращение по много причини. Това включва артериосклероза или втвърдяване на артериите и периферно артериално заболяване.

Ето 5-те най-отчетливи признака на лошо кръвообращение в човешкото тяло:

• Студени ръце и крака

Правилният кръвен поток помага за поддържане на здравословна телесна температура. Експертите казват, че когато кръвообращението се затрудни, тялото не може да поддържа нормална температура, което води до студени ръце и крака.

• Подути крака

Поради липсата на добро кръвообращение бъбреците не функционират правилно. Те не са в състояние да завършат процеса на задържане на течността в кръвоносните съдове, където трябва да бъде. Това позволява течностите да бъдат изтеглени от съседните тъкани и гравитацията изтегля течността към краката.

В екстремни случаи лошото кръвообращение може да причини така наречените язви на краката. Те се отличават като отворени рани, които не успяват да се затворят като други обичайни рани.

• Нарушени невронни и когнитивни функции

Лошият кръвен поток също може да повлияе на работата на мозъка ви. Това може да причини загуба на паметта, затруднено концентриране, загуба на внимание и разсейване. Вашият мозък се нуждае от постоянен приток на кръв, за да функционира правилно.

• Постоянна умора

Вашите мускули се нуждаят от достатъчно кръв, за да работят правилно и да предотвратят умората на тялото. Бавният кръвен поток в тялото се отразява на енергийното ви ниво и се чувствате толкова уморени, че сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да продължи да изпомпва кръв.

• Бледа кожа

Можете сами да разберете кога имате жълта или бледа кожа. Това се случва, когато вашите тъкани не получават достатъчно кръв.

Още: Предсърдно мъждене: Как лесно да го предотвратите

Не само вашите крака или ръце могат да променят цвета на кожата. Лекарите казват, че лошото кръвообращение може да засегне носа, устните и дори ушите.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес