Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Започнете да готвите без олио и с тялото ви ще се случат тези 5 неща

26 октомври 2024, 17:14 часа

Руският лекар д-р Наталия Балан обясни как ще се подобри здравето ви, след като спрете да готвите с олио.

Готвене без олио - как това влияе на здравето

Експертът изброява 5 ползи от готвенето без олио - подобряване на здравето на сърцето, по-добър контрол на теглото, подобряване на храносмилането, намаляването на риска от хронични заболявания, усвояване на по-голямо количество витамини и хранителни вещества от храната.

„ Полезно е за здравето на сърцето. Намаляването на приема на масло, особено нездравословни мазнини, понижава лошия холестерол, намалявайки риска от сърдечни заболявания, хипертония и удари. Маслото съдържа наситени мазнини, които могат да бъдат много лоши за сърцето ви. Като елиминирате олиото, можете да се отървете и от тези наситени мазнини", казва д-р Балан.

Кое олио е безопасно за пържене - 5 варианта 

"Тъй като олиото е с високо съдържание на калории, премахването му от диетата ви помага да намалите общия прием на калории. Това ще ви помогне да свалите килограми, както и да поддържате теглото си. Олиото съдържа мазнини, а твърде много мазнини могат да доведат до прекомерно наддаване на тегло. По този начин готвенето без масло ще помогне за контрол на теглото", казва специалистът.

Лекарят допълва, че това води и до подобряване на храносмилането. Тежките, мазни храни могат да бъдат трудни за смилане и могат да доведат до лошо храносмилане, подуване на корема и други храносмилателни проблеми. Готвенето без масло може да насърчи по-доброто храносмилане и здравето на червата. Липсата на масло също води до по-висок прием на фибри, тъй като рецептите без масло са по-фокусирани върху зеленчуци и зърнени храни.

Консумацията на по-малко масло намалява риска от затлъстяване, диабет и рак. При готвенето без е факт, че пълноценните храни, които естествено са с по-ниско съдържание на нездравословни мазнини, също могат да помогнат за повишаване на имунитета ви.

Готвенето без олио често включва методи като задушаване и варене, които запазват повече витамини и минерали в сравнение с пърженето или дълбокото пържене в олио. Това прави храната по-богата на хранителни вещества и по-здравословна, казва още лекарят.

С какво олио да готвите, ако имате висок холестерол - отговор от лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес