Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: За бързо отслабване, започнете да правите това всеки ден, здравен съвет за деня, 18 септември

18 септември 2024, 10:58 часа

Ако искате бързо да свалите излишните килограми и да се отървете от ненужните мазнини по корема, не трябва да се ограничавате до сложни диети и интензивни тренировки. Диетологът Лиза Иънг споделя ефективни и лесни за приложение в ежедневието съвети за бързо отслабване.

Най-лесните и ефективни съвети за бързо отслабване

"За да постигнете резултати, е важно да направите няколко прости промени в обичайния си начин на живот", казва специалистът и споделя, че те включват:

  • пиене на повече вода
  • добавяне на лимон към водата
  • проследяване на калориите
  • управление на стреса
  • отказ от асансьора
  • увеличаване приема на протеин
  • подобряване на съня
  • силови тренировки

Каква риба трябва да ядете, ако искате да отслабнете?

Ежедневните навици, формирани по отношение на храненето, спорта и в обществото, могат да окажат значително влияние върху вашите резултати при отслабване.

Отслабването започва с избора на начин на живот, така че е важно да обърнете внимание на детайлите. Диетологът Лиза Йънг обяснява: „За да отслабнете, трябва да създадете калориен дефицит, като приемате по-малко калории, отколкото изгаряте. Контролирането на храненето е важно за предотвратяване на наддаването на тегло." 

"Водата е ключов компонент на здравословния начин на живот. Помага за поддържане на хидратация и може да намали глада. Ако имате проблеми със запомнянето да пиете вода, опитайте да използвате бутилка с вода, за да ви напомня да пиете редовно. Водата ви помага да останете хидратирани, особено по време на физическа активност. Освен това може да ви помогне да се почувствате по-сити, което намалява приема ви на калории", казва Лиза Йънг. 

Добавянето на прясно изцеден лимон към вашата вода може да я направи по-вкусна без допълнителни калории. Полифенолите в лимоните могат да помогнат за контролиране на наддаването на тегло и да предотвратят натрупването на излишни мазнини. 

Хроничният стрес може да окаже значително влияние върху вашето здраве и тегло. Намаляването на нивата на стрес може да помогне в борбата със затлъстяването.

„Кортизолът е хормон, който контролира реакцията на тялото ни към стрес. Ако нивото му е постоянно високо, отслабването става много по-трудно. Намерете време за релаксиращи дейности като разходки, четене или йога, казва специалистът. 

Воденето на хранителен дневник може да ви помогне да следите приема на калории. Повечето хора не винаги преценяват точно колко храна и калории приемат.

„Важно е да знаете колко калории приемате, за да постигнете вашите фитнес цели. Следете храненето си и го коригирайте, ако е необходимо“, обяснява още лекарят. 

"Включете в ежедневието си дейности, които горят допълнителни калории. Например изберете стълбите вместо асансьора или паркирайте колата си далеч от магазина. Малките промени могат да ви помогнат да постигнете целите си. Малките стъпки също са важни в процеса на отслабване“, добавя лекарят 

Протеинът е важен за поддържане на мускулна маса и може да помогне при загуба на тегло. Включете във вашата диета храни с високо съдържание на протеини като гръцко кисело мляко, яйца и сьомга.

„Протеинът помага за изграждането на мускули и контролира апетита. Препоръката е да консумирате един грам протеин на 0,5 кг от теглото си“, казва лекарят. 

Недостатъчният сън може да попречи на загубата на тегло. Качеството на вашия сън има пряко влияние върху вашите резултати.

„Качественият сън увеличава шансовете ви за успешна загуба на тегло. Сънят повече от седем часа на нощ може да има положително въздействие върху вашите резултати“, подчертава експертът.

Диетологът препоръчва и включване на силови тренировки. Силовите тренировки са важни за поддържане на мускулна маса, докато отслабвате. Опитайте се да ги правите два до три пъти седмично. Силовите тренировки ви помагат да изгаряте повече мазнини и да поддържате мускулите.

Може ли да се яде грозде при отслабване?

Важно: Статията не замества балансираното хранене иконсултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес