Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този подсладител облекчава болката при артрит

03 август 2023, 09:52 часа

Един от подсладителите, които всички ние считаме за вредни, всъщност може да е от полза за тялото ни при артрит. Учените са доказали, че изкуствените подсладители пречат на клетките да атакуват здравите телесни тъкани. Това споделя руският лекар Татяна Захарова, позовавайки се на научни изследвания.

Нови изследвания показват, че сукралозата, спира атакуването на здравите телесни тъкани от страна на имунната система.

Сукралоза - подсладителят, който помага при артрит

Изследването с мишки показва, че голямото количество сукралоза намалява активирането на Т-клетките, които спират болестите и инфекциите, обяснява експертът.

По време на експеримента лабораторните гризачи са получавали като добавка еквивалента на приемливата дневна доза сукралоза, която се препоръчва от европейските и американските органи за безопасност на храните. Изследователите открили, че мишките, хранени със сукралоза, са намалили Т-клетъчните реакции към инфекция. 

Учени: Това е най-добрият зеленчук при артрит

Експертът припомня, че коментираната патология е автоимунно заболяване, при което свръхактивната имунна система атакува здрави клетки.

Както отбелязва д-р Захарова, ревматоидното заболяване може да доведе до хронична болка в ставите, болезненост, подуване или скованост. Възможно е да почувствате скованост на ставите сутрин, която може да продължи до 30 минути.

Според лекаря, ако изследванията на учените докажат своята ефективност и върху хората, синтетичното вещество ще може да се използва като лек.

Някои причини за появата на въпросното заболяване се крият в неправилния начин на живот. Те включват:

  • недостатъчно количество хранителни вещества и витамини
  • небалансирана диета
  • консумация на алкохол
  • наднормено тегло
  • натоварване на ставите

артрит

Други фактора са по-сериозни и е малко вероятно да бъдат избегнати чрез конвенционална профилактика:

  • бактериални, гъбични, вирусни инфекции;
  • постоянно взаимодействие с алергени;
  • наранявания на ставите;
  • заболявания на нервната и имунната система;
  • метаболитно заболяване;
  • патология на ендокринната жлеза;
  • наследствено предразположение;
  • някои заболявания: подагра, гонорея, туберкулоза.

Жените боледуват по-често от мъжете. Постоянният стрес, минали заболявания и хирургични интервенции често провокират първите пристъпи на заболяването. Рискът от неговата проява нараства с възрастта.

В случай на диагностициране с него диетата трябва да е богата на омега-3 мастни киселини. Те ефективно облекчават възпалението. Те се съдържат в големи количества в риба, особено морска (например сьомга, скумрия, херинга, сардини). Необходимо е да се включва в менюто поне два пъти седмично, в количество по 100 гр.

Други източници на омега-3 мастни киселини са: ленено и рапично масло, конопено масло, орехи. Препоръчително е да включвате тези храни в менюто си на малки порции всеки ден.

Още: Подправките, които ще ви избавят от болката при артрит

Все пак трябва да се помни, че храни като тиквени семки, слънчогледови семки, масло от тиквени семки, масло от гроздови семки, слънчогледово масло и царевично масло трябва да бъдат ограничени в диетата поради високото им съдържание на омега-6 мастни киселини. Прекомерната консумация на омега-6 мастни киселини в сравнение с омега-3 мастни киселини изостря симптомите на заболяването.

Зеленчуците и плодовете също се споменават сред храните, особено препоръчителни в случая. Поради високото си съдържание на антиоксиданти и диетични фибри, те намаляват възпалението. Препоръчва се в диетата да се включат 500-700 гр зеленчуци и 200-400 гр плодове дневно.

Когато избирате зърнени продукти, трябва да се съсредоточите върху пълнозърнестите.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес