Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това сладко разрежда кръвта и действа като аспирин

13 юли 2024, 12:03 часа

Диетологът Елена Соломатина определя сладкото от един вкусен плод като най-здравословното домашно лакомство. Според нея, то разрежда кръвта и действа като аспирин

Експертът счита сладкото за „невитаминен“ продукт, който е малко по-здравословен от захарта. Но предимството му е наличието на фибри, което намалява вредата от калоричното съдържание на десерта.

Най-здравословното сладко, което разрежда кръвта 

Ползите от конфитюра се влияят от метода на приготвянето му. Така според експерта продължителното готвене унищожава витамин С и много антиоксиданти. Не е нужно да добавяте много захар към десерта, посъветва д-р Соломатина.

Диетологът определя сладкото от малини като най-здравословното сладко.

5 причини за пристрастяване към сладкото 

„Това сладко е полезно при настинка. То съдържа салицилати и разрежда кръвта. Всъщност конфитюрът от малини действа като аспирин, който сваля температурата”, допълва експертът.

Лекарят счита сладкото от боровинки за малко по-малко полезно.

Малините съдържат много естествени антибиотици и антиоксиданти, които се запазват дори след топлинна обработка. Ето защо конфитюрът от малини е полезен при настинки. Той също така съдържа високи нива на:

  • Етерични масла. Подобряват работата на нервната система и помагат за справяне със стреса;
  • Ацетилсалицилова киселина. Това вещество подобрява имунитета и предотвратява развитието на ARVI.
  • Витаминно-минерален комплекс - включва витамини А, В2, РР, както и желязо, калций, йод, мед, бета-каротин и магнезий. Всички тези вещества имат положителен ефект върху тялото: допринасят за нормалната функция на мозъка и производството на необходимите хормони, участват в клетъчния метаболизъм и влияят на мускулната тъкан.

Освен това малините съдържат естествени пектини. Те премахват вредни вещества като токсини и патогенни микроорганизми.

Що се отнася до съдържанието на калории, то е 273 kcal на 100 гр продукт. Това е важен показател, особено за тези, които са на диета. Ето защо тези, които губят тегло, трябва да консумират това сладко с повишено внимание.

Всички описани вещества са необходими за здравето на човешкото тяло. Те помагат при:

  • Повишена температура. Малините съдържат много ацетилсалицилова киселина, която има антипиретичен ефект. Малините имат способността да разреждат кръвта, като по този начин намаляват температурата и карат пациента да се чувства по-добре. Природният продукт действа подобно на аспирина.
  • Кожни заболявания. Плодът съдържа витамин С, който ускорява регенерацията на тъканите.
  • Тромбофлебит. Веществата в състава на това сладко разреждат кръвта. Поради това се намалява рискът от инсулт;
  • Лошо зрение. Антоцианиновият гликозид и витамин А облекчават напрежението в очите.

В допълнение, малините неутрализират канцерогенните вещества. Ето защо такова сладко е полезно за хора, които ядат мазни и нездравословни храни.

Малините имат и антимикробно, стягащо действие. Съдържа танини, които лекуват рани. Следователно плодът може да се консумира не само като храна, но и да се прилага външно. Помага за премахване на обриви и отоци.

Експертът припомня, че всички тези свойства на малиновото сладко важат, ако то не се приготвя с много захар.

Лекар: С тази добавка ще забравите за сладкото

Важно: Статията не замества балансираото хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес