Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са първите симптоми за рак на белия дроб

22 октомври 2024, 20:00 часа

Тази жестока болест не дава симптоми, докато не се наложи да отидете на лекар, поради което смъртността е висока

Ракът на белите дробове е толкова опасно заболяване, че превенцията и информираността за симптомите му са от изключително значение.

Най-лошото е, че това заболяване се открива късно, в напреднал стадий, поради леки симптоми. Ето защо е много важно да знаете основните симптоми, които могат да показват рак на белите дробове и да отидете на лекар възможно най-скоро

Вижте още: Кардиолог: Орехи - вдигат или свалят холестерола

Симптоми на рак на белия дроб:

1. Изкашляне на кръв

"Кашлянето на кръв никога не е добър знак. Необходимо е да отидете на лекар възможно най-скоро" - казва д-р Раджа Флорес, торакален хирург и професор в Медицинското училище Икан в Ню Йорк. Въпреки че ракът не е непременно причина за появата на кръв в храчките, определено е необходимо да се направят изследвания, защото това е един от предупредителните признаци за развитие на рак на белия дроб.

2. Болката в гърдите може да е симптом на рак на белия дроб

Необходимо е да се обърне внимание на болката в гърдите, гърба или раменете, която се появява внезапно и не спира . Може също да почувствате стягане или пробождане в гърдите, което се влошава при дълбоко вдишване, кашляне или смях.

"Усеща се болка там, където се намира туморът. Ако туморът е отстрани, болка може да се усети и там. Ако е в задната част на белия дроб, може да причини болка в гърба. Ето защо всяка болка в гърдите или гърба изисква посещение при лекар, за всеки случай" – казва д-р Флорес.

3. Упорита кашлица

Пристъпите на кашлица могат да бъдат предизвикани от нещо толкова безобидно като алергия, настинка или чаша студена вода. Ако обаче кашлицата не спира, това може да е симптом на много по-сериозно заболяване.

"Ракът в дихателните пътища може да раздразни гърлото и да ви накара да кашляте, защото тялото се опитва да се отърве от нещо, което го притеснява" - казва д-р Флорес.

4. Недостигът на въздух също може да бъде симптом на рак на белия дроб

Ако почувствате недостиг на въздух след изкачване на стълби или ежедневна разходка, това може да е друг предупредителен знак.

"Задухът може да е резултат от тумор, блокиращ трахеята. Също така, това може да бъде следствие от натрупване на течност в гърдите" - посочва д-р Флорес.

По време на образуването на тумор върху лигавицата на белите дробове се натрупва течност. Въпреки че белите дробове могат да "задържат" определено количество течност, когато са напълно напълнени, те вече не могат да получат достатъчно въздух. Проблемите с дишането в седнало и легнало положение също изискват лекарски преглед.

5. Хронично чувство на умора

Чувството за умора, въпреки че не е имало промяна в ежедневието, може да бъде друг симптом.

"Може би не говори конкретно за рак на белия дроб, но определено е аларма, че нещо не е наред в организма. В допълнение, неволната загуба на тегло и апетит може да бъде още един от поредицата предупредителни знаци" - казва д-р Флорес.

6. Астма

Хората с астма нямат по-висок риск от развитие на рак на белия дроб. Но ако астмата е диагностицирана в ранна детска възраст и са налице други рискови фактори, лекарят може да предложи допълнителни изследвания, за да не се пропусне нещо.

"Пулмолозите често слушат белия дроб на астматиците и чуват хрипове като един от съпътстващите симптоми на астмата. Все пак е добре да си направите скенер на белите дробове, за да сте сигурни, че няма тумори. Астматиците могат да пропуснат симптом, който освен астма може да показва и рак на белия дроб" - подчертава д-р Фолерес.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

7. Обща болка в тялото

Тъй като ракът на белия дроб често няма симптоми, докато не достигне по-късните си стадии, той може да остане незабелязан, докато не се разпространи в други части на тялото. Главоболие, световъртеж, проблеми с равновесието или изтръпване на ръцете и/или краката могат да бъдат признаци на рак на белия дроб, който се разпространява в мозъка или гръбначния мозък.

 

 

 

 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес