Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-добрите храни при анемия и умора

23 януари 2024, 19:11 часа

Желязодефицитната анемия е заболяване, с което всеки човек има шанс да се сблъска. Възниква поради липса на желязо (хемоглобин). Проявява се с признаци като бледа кожа, хронична умора, косопад и други симптоми на очевидно лошо здраве.

Руският диетолог д-р Марина Сорокина препоръчва 5 храни, които запълват дефицита на желязо и се справят с анемията. Те включват телешки черен дроб, нар, елда, червено месо и овесена каша.

Лекар: Тези стойности на хемоглобина издават анемия

Най-добрите храни при умора и анемия

Има много храни, които съдържат желязо. Но най-добрите начини за справяне с анемията са:

  • Телешки черен дроб - 100 грама продукт съдържа около 17 mg желязо. В допълнение, черният дроб съдържа важни за метаболизма витамини: A, D, витамини от група B.
  • Нар - този плод съдържа не само желязо, но и витамин С, с който желязото се усвоява по-добре. В допълнение, той съдържа и вит. Е, който инхибира развитието на признаци на стареене и рак.
  • Елда. Тази зърнена култура ще ви помогне не само да повишите нивото на хемоглобина, но и да отслабнете. 
  • Червено месо. Според диетолога Сорокина този продукт трябва да се яде поне 2 пъти седмично. Освен това е необходимо да се редуват чисто говеждо месо с агнешко и свинско. Препоръчителният прием на червено месо е 145 грама на ден.
  • Овесена каша - люспите, които изискват продължително варене, съдържат 12 процента протеини, 65 процента въглехидрати и 5,8 процента ценни растителни мазнини, което е два пъти повече от елдата. За здравословни обаче могат да се считат само кашите, приготвени с вода, а не с мляко. И то без захар. Сладостта на кашата може да се осигури чрез добавяне на сушени плодове - сини сливи, сушени кайсии, стафиди.

Най-често анемията се диагностицира при бременни жени, кърмачки, хора със слаба имунна система и такива, които наскоро са претърпели тежка операция. Освен всичко друго, заболяването често се среща при хора със заболявания на дебелото черво и липса на витамин В12 (без него тялото абсорбира желязото от храната изключително слабо).

Защо анемията е опасна?

Поради липсата на хемоглобин в кръвта, тъканите и органите получават много по-малко кислород, което причинява страдание на мозъка и сърцето. Могат да се развият съпътстващи патологии и заболявания.

"Бременните с анемия по-трудно изнасят и раждат здраво бебе. Затова гинеколозите често им препоръчват да увеличат консумацията на храни с високо съдържание на желязо. На първо място, ябълки. И напразно: по този начин (на ябълкова диета) няма да е възможно значително да се повиши нивото на хемоглобина. Тъй като те съдържат много малко желязо", казва диетологът Марина Сорокина.

Какво представлява анемията и как да я лекуваме

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес