Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-вредната храна за кръвоносните съдове

14 юли 2024, 14:09 часа

Жаждата за сладко и храни с добавена захар има вредно въздействие върху кръвоносните съдове.

Най-вредната храна за кръвоносните съдове

"Изследванията показват, че пристрастието към сладко и консумацията на храни с високо съдържание на добавена захар може да има сериозни последици за кръвоносните ви съдове. Това е така, защото прекомерната консумация на захар може да доведе до развитие на метаболитен синдром, което увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания", казва д-р Елена Соломатина.

Най-добрата закуска за пречистване на кръвоносните съдове, всеки над 45 години трябва да я яде

"Кръвоносните съдове играят важна роля в тялото, като транспортират кислород и хранителни вещества в тялото. Те трябва да са гъвкави и еластични, за да осигурят нормално кръвообращение. Въпреки това, прекомерната консумация на сладкиши и храни с добавена захар може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове", казва диетологът д-р Елена Соломатина.

Лекарят обяснява, че инсулиновата резистентност, която се развива при излишък на захар в организма, води до повишаване на нивата на кръвната захар и повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Високите нива на кръвната захар допринасят за натрупването на холестерол по стените на кръвоносните съдове, което може да доведе до образуване на плаки и атеросклероза. Това намалява капацитета на кръвоносните съдове и тяхната еластичност.

Освен това прекомерната консумация на сладкиши може да доведе до високо кръвно налягане и възпаление на съдовете. В резултат на това се образуват допълнителни пречки за преминаването на кръвта и съдовете стават по-малко еластични и способни да се справят с натоварването. Това може да доведе до повишен риск от инфаркт, инсулт и други сериозни заболявания.

"За да защитите кръвоносните си съдове, трябва да ограничите приема на храни с високо съдържание на добавена захар. Вместо това трябва да изберете естествени сладкиши като плодове и съзнателно да контролирате количеството захар в диетата си. Също така е важно да поддържате активен начин на живот и да спортувате, за да подобрите кръвообращението и да укрепите кръвоносните съдове", казва специалистът.

Неконтролираната консумация на захар е една от причините за затлъстяването. 100 гр захар съдържа около 400 килокалории, повечето от които тялото просто не се нуждае, тъй като нуждите му са много по-ниски. Следователно, излишната захар, която постъпва в тялото, под въздействието на инсулина, се складира като мазнина в коремната кухина и под кожата, което води до наднормено тегло и негативни ефекти върху вътрешните органи. Вредата от захарта е още по-сериозна, ако се консумира заедно с мазнини, например под формата на мазен крем в торти и сладкиши или шоколадови бонбони. Пиенето само на половин литър подсладена напитка на ден може да доведе до наддаване на тегло с 6-7 килограма годишно.

Излишната захар е рисков фактор за развитие на диабет тип ΙΙ. Рафинираната захар бързо се абсорбира в кръвния поток, причинявайки „пикове“ в секрецията на инсулин. Панкреасът се изтощава с течение на времето и губи своите функции. В резултат на това се увеличава глюкозната токсичност, което води до увреждане на много органи и системи на тялото и сериозни дългосрочни усложнения (слепота, нефропатия).

4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес