Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрият чай за червата

04 август 2024, 16:06 часа

Подобно на други чайове, чаят от жасмин няма калории, мазнини, протеини или други хранителни вещества, освен ако не е добавена захар или мляко.

Чаят от жасмин е полезен за червата, настроението и кожата. Освен това ще ви помогне да се успокоите, пише Wellandgood.

Ползи от чая от жасмин 

„Чаят от жасмин е богат източник на антиоксиданти като катехини, вид полифенол, който има много ползи за здравето“, казва диетологът Умо Калинс.

Катехините имат противовъзпалителни ефекти и намаляват оксидативния стрес, като по този начин укрепват защитата срещу болести и насърчават дълголетието.

Това е чай №1 за подобряване на здравето на червата 

Здравето на червата и храносмилането е едно от основните предимства на чая от жасмин. „Чаят от жасмин подобрява и подпомага храносмилането поради противовъзпалителните си свойства“, каза диетологът Ейми Шапиро. 

„Ароматът на жасмин има успокояващ ефект върху нервната система. По този начин подобрява настроението и намалява стреса“, обяснява д-р Шапиро. 

„Чаят от жасмин съдържа умерени количества кофеин – обикновено 25 до 50 mg на чаша – което може да подобри концентрацията и нивата на енергия“, отбеляза Шапиро. Количеството кофеин ще варира в зависимост от основните чаени листа, зелени или черни, и методите на приготвяне.  

Според д-р Шапиро жасминът има и някои невероятни ползи за красотата. „Чаят от жасмин насърчава здравата кожа чрез намаляване на възпалението“, казва тя. 

Резултатът от редовната консумация на тази напитка е по-чиста кожа, по-сияен тен и забавяне на признаците на ускорено стареене.

Можете ли да пиете чай от жасмин всеки ден? 

„Чаят от жасмин е признат за безопасен. Въпреки това, най-добре е да прецените колко сте чувствителни към кофеина, за да определите дали е подходящ за вас", съветва д-р Кълинс.

Този чай е идеален за отслабване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес