Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е безопасната доза кафе, която предпазва от деменция

07 август 2024, 07:50 часа

За възрастните хора е важно да следят диетата си, за да се предпазят от свързаните с възрастта заболявания, включително и деменция. Например, те не трябва да прекаляват с кафето, съобщава руският гериатър д-р Олга Ткачева.

Какво количество кафе може да предпази от деменция?

С възрастта тялото реагира остро на всяко нарушаване на диетата. Негативните последици от преяждането или злоупотребата с определени храни са по-изразени, особено ако ситуацията е усложнена от хронични заболявания.

Как да избегнем деменцията - 6 ключови навика

Позовавайки се на научни изследвания, д-р Ткачева споделя, че човек може да консумира до 300 mg кофеин на ден. Гериатърът допълва, че възрастните хора не трябва да се отказват от кафето, защото то подобрява мозъчната дейност и предпазва от деменция.

Геронтологът Игор Артюхов потвърждава, че според изследване, дневната консумация на 261 mg кофеин (2 стандартни чаши кафе) намалява риска от невродегенеративни заболявания с 36% сред хората над 65 години.

"Следователно, пиенето на напитката в това количество няма да причини вреда на тялото. Всичко обаче зависи от цялостното ви здравословно състояние - все пак ще трябва да се консултирате със специалист, преди да добавите или изключите кафето", казва д-р Ткачева, потвърждавайки казаното от колегата си

Лекарят пояснява, че кофеиновата напитката освен че подобрява когнитивната функция, помага в превенцията на рака. Затова е полезно да се консумира от възрастните хора: по една-две чаши на ден. Важно е обаче да се има предвид, че представителите на по-старото поколение, най-често жените, могат да получат тахикардия, тревожност, мускулни тремори и световъртеж след пиене. Симптомите може да са причинени от твърде много кофеин. Ако се почувствате зле, лекарят препоръчва да се намали количеството на консумираната напитка.

Ново проучване за кафето

Ново проучване, проведено от изследователи от университета в Цукуба в Япония, установи, че тригонелинът (TG), алкалоидно съединение, засяга когнитивната функция при мишки. Намира се във високи концентрации в кафеените зърна.

Кофеинът, TG и ниацин (ниацин или витамин B3) са три важни биоактивни съединения в кафето. По време на процеса на печене TG се разгражда до никотинова киселина, която е полезна за нервната и храносмилателната система и кожата. Въпреки това, изследванията показват, че TG също има свои собствени терапевтични ефекти. Съединението се намира и в семената на сминдух и японската ряпа.

В настоящото проучване изследователите са използвали мишки с ускорено стареене, които са развили дефицити в запаметяването на нова информация и симптоми на загуба на паметта. Те са приемали перорално TG в доза от 5 mg/kg на ден в продължение на 30 дни.

След 30 дни мишките са подложени на поведенчески тест за измерване на показателиете, свързани с паметта. Проблемите с пространствената памет са често срещано следствие от увреждане на хипокампуса, сложна мозъчна структура дълбоко в темпоралния лоб. При хората обемът на хипокампа намалява с възрастта, което може да допринесе за свързания с възрастта когнитивен спад.

Изследователите установяват, че мишките, на които е даван TG, показват значителни подобрения в паметта в сравнение с контролната група.

На каква възраст трябва да спрете да пиете алкохол, за да се предпазите от деменция?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес