Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези заболявания причиняват силно подуване

14 август 2024, 18:06 часа

Руският лекар д-р София Хасиева споделя, че силното подуване може да е признак на опасни заболявания.

Какви заболявания издава подуването? 

Доктор Хасиева споделя, че подуването може да бъде локализирано (възниква само в отделна област на тялото) и генерализирано (формира се в няколко области едновременно). Опасен индикатор, че в тялото се развива сериозна патология, обикновено е генерализираният оток. Като правило, при животозастрашаващи заболявания, подуването е силно. София Хасиева назова заболяванията, които причиняват толкова тежки отоци.

Защо глезените се подуват: възможни причини и лечение 

„Патологичният генерализиран оток е свързан със сериозни системни заболявания. Те включват хронична сърдечна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност и цироза на черния дроб. Лекарят подчертава, че ако забележите силни отоци по тялото, трябва да се свържете със специалисти и да се прегледате, без да губите време в опити да ги премахнете сами. 

„Ако подуването е локализирано симетрично на краката, в корема или има масивен оток на лицето, това е причина незабавно да се консултирате с лекар и да се подложите на преглед“, препоръчва терапевтът.

Д-р Хасанова добавя, че като цяло има доста причини, обясняващи появата на отоци. Например, те могат да възникнат поради реакции на тялото към определени лекарства или хранителни компоненти. Отокът може да се появи и поради наддаване на тегло, както и поради задържане на течности от мастната тъкан. Прекомерната консумация на сол и захар, което също води до задържане на течности в тялото.

Говорейки за обикновените отоци, лекарят обяснява, че пациентите много често се оплакват от подуване на краката и лицето. Според специалиста в много случаи подуването на краката е причинено от венозна недостатъчност, която провокира появата на разширени вени. Що се отнася до лицето, подуването му в много случаи е причинено от хипотиреоидизъм - недостатъчно производство на хормони на щитовидната жлеза.

По отношение на подуването на корема, то е симптом на много състояния и заболявания, което се проявява с увеличаване на обема на коремната кухина. Често е придружено от усещане за пълнота и болка.

В повечето случаи подуването е свързано с метеоризъм - прекомерно натрупване на газове в червата. Почти всеки чпвек се сблъсква с подобни епизоди от време на време, от първите дни от живота (това е една от причините за чревни колики при бебета) до старост (в този случай метеоризмът често се свързва с недостатъчен чревен тонус).

Еднократната поява на такъв симптом (например поради въвеждане на нови храни в диетата или преяждане) не трябва да предизвиква безпокойство. Ако подуването (уголемяването) на корема стане постоянен спътник, това може да е знак, че тялото се нуждае от сериозна медицинска помощ.

Зеленчуци, които помагат при подуване и рани

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес