Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези витамини НЕ трябва да се пият заедно

22 октомври 2024, 13:05 часа

Има много хранителни добавки, достъпни за нас днес. Те включват както витамини, така и различни билки. Въпреки това, не всички от тях взаимодействат добре помежду си. Д-р Едуард Салцман, доцент в Медицинския факултет на университета Тъфтс, споделя пред BBC Science Focus, че има редица хранителни добавки, които могат да бъдат вредни за здравето, ако се приемат заедно..

Витамини и добавки, които не трябва да се пият заедно 

Калциевият карбонат се приема под формата на таблетки за лечение на симптоми, причинени от излишната стомашна киселина. Тази добавка често се използва при киселини, лошо храносмилане, разстроен стомах или по-сериозни проблеми с киселинността. Въпреки това, високи дози от някои минерали могат да попречат на усвояването на други. За калциевия карбонат това е желязото.

Лекар: Внимавайте с приема на тези витамини през есента

"Горе-долу същото се отнася за минералите мед и цинк. Приемът на едно от тези вещества може да доведе до дефицит на другото. Добавките с цинк могат директно да нарушат абсорбцията на мед. Поради това не се препоръчва да приемате тези добавки по едно и също време", казва специалистът.

Подобна ситуация се наблюдава при обогатяване на храни с фолиева киселина, изсвестна още като вит. В9. Във високи дози добавките с фолиева киселина могат да доведат до неврологични проблеми, свързани с дефицит на витамин B12. Това е особено опасно за тези, които спазват растителна диета. Също така е възможно (макар и рядко) комбинирането на фолиева киселина и витамин B12 да прикрие дефицит на B12.

"Ефектите на витамин В12 могат да бъдат отслабени, ако се приема едновременно с витамин С. Също така не трябва да приемате добавки с калций и магнезий заедно", казва специалистът.

Кое е най-доброто време за прием на витамини?

По принцип те се приемат по време на хранене, тъй като храната идва с мазнини, необходими за усвояването на мастноразтворимите витамини, като A, D, E; както и достатъчно количество течност за усвояването на водоразтворимите витамини, например В1, В2, В12, фолиева киселина. Не забравяйте да прочетете инструкциите за витаминно-минералния комплекс - той трябва да съдържа препоръки относно времето на приложение (след, по време или преди хранене).

Правила за приемане на витамини:

  • Приемайте редовно през периода, посочен в инструкциите, например 1 месец.
  • Приемайте според препоръките относно време за прием, например след хранене 3 пъти на ден.
  • Вземете дозата, ясно посочена в инструкциите, без да увеличавате посоченото количество.
  • Витамините са неразделна част от балансираната диета. Приемайки дневна доза витамини, човек осигурява нормалното функциониране на тялото и неговите системи.

"Безопасно ли е да приемате витамини всеки ден? Ако следвате препоръките, посочени в инструкциите, абсолютно да. Ако искате да приемате витамини по-дълго от периода, посочен в инструкциите, трябва да се консултирате с Вашия лекар", казва още специалистът.

Лекар: В тази ядка има най-много витамини

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: https://www.sciencefocus.com/

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес