Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези полезни плодове могат да наредят на стомаха

15 октомври 2024, 12:42 часа

Въпреки че никой не се съмнява в ползата от плодовете, малко хора знаят, че те могат да причинят подуване, особено ако имате чувствителен стомах, съобщава д-р Пономарева. Ето защо, според нея, трябва да избягвате плодове, които съдържат много фруктоза или сулфати, като круши или сливи.

За да намалите дискомфорта, опитайте се да ядете малки количества или да изберете по-малко алергични плодове като горски плодове или банани. Лекарят споделя как да намерите баланса, за да можете да се насладите на хранителните ползи на плодовете без странични ефекти.

Плодовете, които могат да навредят на стомаха 

Сини сливи и други сушени плодове - въпреки че сините сливи могат да помогнат за облекчаване на запек, бъдете внимателни, тъй като те могат да причинят подуване на корема поради високото си съдържание на фибри и фруктоза. Освен това те съдържат много сорбитол, захарен алкохол, който може да предизвика ферментация в червата.

Пийте тази напитка на празен стомах - чисти червата от токсини и топи излишните килограми

"Четете етикетите, преди да купите сушени плодове, тъй като те могат да съдържат повече захар от някои десерти. И също така не забравяйте, че 4-5 сини сливи са една порция. Консумирайте ги умерено, за да избегнете дискомфорт", съветва специалистът.

Круши - тези сладки плодове могат да ви накарат да се почувствате подути поради високото си съдържание на фруктоза, сорбитол и фибри. Ако имате чувствителен стомах, ограничете консумацията на круши, за да избегнете този дискомфорт. Комбинирайте круши с диня и пъпеш в плодова салата, за да балансирате диетата си. Тази комбинация ще помогне за облекчаване на подуването.

Череши - те съдържат много антиоксиданти и антоцианини, които помагат за изгарянето на мазнините. Въпреки това, те също могат да причинят храносмилателни проблеми поради високото си съдържание на фруктоза и захарен алкохол. Ако имате чувствителност към фруктоза, по-добре ги заменете с малини, ягоди или боровинки, които са с високо съдържание на вода и не предизвикват подуване. Също така е полезно да пиете вода за детоксикация с лимон или боровинки, което може да помогне за намаляване на подуването.

Праскови и кайсии - оранжевите плодове, поради високото си съдържание на фибри и захар, могат да причинят храносмилателни проблеми, особено когато са консервирани или сушени. Изберете пресни праскови пред консервирани, за да избегнете добавки, които могат да причинят подуване. Пресните кайсии са по-добър избор от сушените за контролиране на приема на захар. 

Ябълки - те са богати на фибри и антиоксиданти, което ги прави отличен избор за отслабване.

"Въпреки това, ако имате проблеми с усвояването на фруктозата, консумацията им може да причини коремен дискомфорт. В този случай трябва да изберете други плодове, които са по-лесно смилаеми. Не забравяйте, че балансираният подход към плодовете ще помогне да се избегнат проблеми с храносмилането", споделя още специалистът.

Тази полезна за стомаха храна е вредна при 5 заболявания

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес