Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази подправка сваля захарта и холестерола, яжте по 1/2 лъжичка на ден

19 юни 2024, 15:14 часа

Канелата е не само ароматна подправка, която придава вкусен вкус на вашите ястия, но и мощен съюзник в поддържането на здравето, съобщава руският лекар д-р Морозов.

Реклама

Канела - ползи за захарта и холестерола

Според д-р Морозов учените потвърждават, че канелата помага за понижаване нивата на кръвната захар и холестерола. При проучвания върху доброволци са получени положителни резултати.

Но това не е всичко. Канелата също е ефективна за намаляване на лошия холестерол, като помага за защита на сърцето и кръвоносните съдове.

Лекар: Яжте по 50 гр от това на ден, за да свалите холестерола

Само половин чаена лъжичка канела на ден е достатъчна, за да понижи нивата на кръвната захар, сигурен е д-р Морозов. Добавете я към сутрешната си овесена каша, поръсете я върху препечен хляб или просто добавете няколко щипки към горещия си чай.

Канелата съдържа антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и забавят процеса на стареене. Освен това има противовъзпалителни свойства, което помага в борбата с хроничните възпаления в тялото.

Канелата има още много полезни свойства. Съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в тялото, предотвратявайки увреждането на клетките и намалявайки риска от развитие на хронични заболявания.

Канелата може да помогне за подобряване на паметта и концентрацията. Някои проучвания показват, че може да помогне за подобряване на когнитивната функция, особено при възрастни хора.

За какво друго е полезна канелата?

За децата, особено за учениците, канелата може да донесе безценни ползи. Две до три щипки от тази подправка на ден могат да повлияят положително на концентрацията и да укрепят зрението. Канелата също така предотвратява бързата умора. Устойчивостта на тялото на детето към вирусни и бактериални заболявания значително ще се увеличи.

За жените канелата ще помогне за облекчаване на менструалните болки, ще повиши тонуса на тялото в критичните дни и ще облекчи раздразнителността. При редовна употреба на тази подправка, менструалният цикъл се нормализира. При мъжете канелата влияе положително на потентността. Ароматът на канела може значително да повиши чувствителността на ерогенните зони и да активира работата на половите жлези.

Възрастните хора, които имат забележими промени в артериите и вените, свързани с възрастта, могат да се възползват от консумацията на канела за предотвратяване на инфаркти. Тази подправка предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Освен това редовната консумация на канела може да укрепи сърдечния мускул и да нормализира кръвното налягане. Канелата е ефективна и при артрит, включително хроничен - болката изчезва, движенията стават по-лесни. При различни нарушения на паметта, склероза, безсъние и депресия тази подправка ще има положителен ефект.

Въпреки всички тези потенциални ползи, важно е да се отбележи, че канелата трябва да се използва умерено. Прекомерната консумация може да доведе до странични ефекти като световъртеж или главоболие.

Как влияе кафето върху високия холестерол?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес