Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази билка сваля холестерола и подобрява паметта, здравен съвет за деня, 29 септември

29 септември 2024, 13:46 часа

Токсикологът, професор Михаил Кутушов говори за ползите от една билка, която сваля холестерола и подобрява паметта. Той нарича това растение естествен антибиотик.

Билката, която сваля холестерола 

Градинският чай съдържа много противовъзпалителни и антиоксидантни съединения. Може да подобри процеса на усвояване на информация при хора с леки форми на болестта на Алцхаймер.

"Салвията е антимикробна и може да предотврати образуването на плака. Билката помага и при болно гърло - в аптеките вече има много различни таблетки за смучене и таблетки за смучене със салвия", казва лекарят.

Това е най-добрата билка за жлъчката

Други полезни свойства на градинския чай, на които Кутушов обръща внимание:

  • Помага за намаляване на симптомите на менопаузата
  • Намалява нивата на холестерола в кръвта
  • Има естроген-подобни свойства и помага за намаляване на горещите вълни и изпотяването.
  • Подобрява паметта
  • Има газогонно и спазмолитично действие, помага за справяне с подуване на корема, спазми и киселини.

"Добавете една чаена лъжичка сухи листа от градински чай в чаша вряща вода. Оставете да вари 5-15 минути. Градинският чай не трябва да се смесва с други билки, освен с маточина и мента, които имат сходни свойства", отбелязва специалистът.

Градинският чай също има антисептични свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите. Може да се използва за гаргара, при заболявания на венците, за лечение на язви в устата или други възпаления в устата. Салвията може да се използва и за дезинфекция на рани или порязвания, за да се предотврати инфекция.

Освен това градинският чай действа успокояващо на нервната система. Може да помогне за облекчаване на стреса, подобряване на настроението и облекчаване на нервното напрежение. Чаят от градински чай ще ви помогне да се отпуснете след тежък ден или преди лягане.

Градинският чай е известен със своите антиоксидантни свойства, които помагат за защитата на тялото от свободните радикали и предотвратяват развитието на различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и рак.

Лекарят споделя, че билкат има и някои противопоказания:

  • Да не се приема от бременни и кърмачки.
  • При хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

"Внимание трябва да обърнат и тези, които страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника. И, разбира се, консултирайте се с вашия лекар преди употреба. Възрастни и деца над 14 години трябва да приемат инфузията ½ чаша 2 пъти на ден по време на хранене", казва специалистът.

Тази билка разгражда холестерола и нормализира кръвното

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес