Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: С тези храни черният дроб става като нов

15 октомври 2023, 08:57 часа

С напредване на възрастта можете да защитите черния си дроб, като се храните правилно. Според руския диетолог, доктор на медицинските науки Маргарита Королева, първото нещо, което трябва да направите в диетата си, е да включите протеини - пилешки яйца и риба.

Храните, с които черният дроб става като нов 

„Протеинът е необходим като строителен материал, включително за чернодробните клетки – хепатоцитите. Холин, лецитин, мастноразтворими витамини и много минерали от жълтъка на яйцето съдействат за подпомагане функционирането на чернодробната тъкан на възрастните хора“, споделя лекарят.

Черният дроб ще стане като нов - тази напитка чисти всички токсини от него

„Що се отнася до рибата, предпочитайте треската. Тази риба живее във води, където има малко соли на тежки метали“, казва д-р Королева. 

Лекарят добавя, че постната риба също е източник на пълноценни протеини и мазнини, които ще помогнат за поддържане на чернодробната функцията в напреднала възраст.

По отношение на яйцата, съдържащият се в тях холин е хранително вещество, за което повечето хора дори не знаят, но е изключително важно и често се причислява към витамините от група В. Използва се за изграждане на клетъчни мембрани, играе важна роля в производството на сигнални молекули в мозъка, регулира нива на инсулин. Яйцата са отличен източник на холин, съдържащи над 100 mg на яйце.

Консумацията на яйца променя структурата на LDL частиците от малки, плътни към големи, което е свързано с намален риск от сърдечни заболявания, според изследване от университета в Кънектикът в САЩ.

черен дроб

От десетилетия яйцата са несправедливо обезценявани. Твърдеше се, че съдържащият се в тях холестерол може да причини сърдечни проблеми. Много проучвания, публикувани през последните години, изследват връзката между консумацията на яйца и сърдечните заболявания. Проучване от Университета за наука и технологии Huazhong в Китай с общо 263 938 участници не установи връзка между консумацията на яйца и сърдечните заболявания или инсулт .

Много други учени от цял свят стигнаха до същото заключение.

Яйцата съдържат лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които са полезни за очите.

Една от последиците от стареенето е, че зрението постепенно се влошава. Има няколко хранителни вещества, които помагат да се противодейства на дегенеративните процеси, които засягат очите ни. Две от тях са лутеин и зеаксантин. Те са мощни антиоксиданти, които се натрупват в ретината на окото.

Изследванията показват, че консумацията на тези хранителни вещества може значително да намали риска от катаракта и макулна дегенерация, две често срещани очни заболявания.

Яйчните жълтъци съдържат големи количества както лутеин, така и зеаксантин.

Според проучване на Френския национален институт по здравеопазване и природни науки, яденето само на 1,3 жълтъка на ден в продължение на 4,5 седмици повишава нивата на лутеин в кръвта с 28-50%, а на зеаксантин със 114-142%.

Oще: Този евтин зеленчук подмладява черния дроб и регулира холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес