Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри защо НЕ трябва да се ядат повече от 3 варени яйца на ден

20 май 2023, 20:06 часа

Яйцата са идеалният източник на протеин с най-висока степен на усвояване. Този продукт съдържа много полезни микроелементи и витамини: омега-3, фолиева киселина, витамини А, К, Е, В12, селен, калций, фосфор, биотин. Яйцето съдържа и холин, който има благоприятен ефект върху работата на нервната система. А каротеноидите предотвратяват свързаната с възрастта загуба на зрението, включително катаракта.

Реклама

Въпреки това, с цялото изобилие от полезни микроелементи, яйцата не са подходящи за всички. Руският диетолог д-р  Валентина Горшенкина разкри кой не трябва да ги яде и защо дори напълно здравите хора не трябва да консумират повече от 3 варени яйца на ден.

Свалят или вдигат холестерола яйцата - ето какво разкри лекар

Защо не трябва да се ядат повече от 3 варени яйца на ден?

Ако имате анамнеза за поне едно от следните заболявания, тогава е по-добре да забравите за яйцата завинаги. Те включват:

  • панкреатит в острия стадий;
  • язви в стомашно-чревния тракт;
  • камъни в жлъчния мехур;

След консумацията на яйчен жълтък, жлъчният мехур започва да се свива и освобождава жлъчка - това провокира силна болка при хора с изброените заболявания. Между другото, същата реакция често се проявява при хора, които са яли повече от три яйца през деня.

Учени разкриха по колко яйца трябва да ядете на ден, за да се предпазите от инсулт

Според лекаря хората със свръхчувствителност към серни добавки също трябва да се въздържат от варени пилешки яйца. Консумацията им може да провокира реакции като натрупване на слуз в назофаринкса, главоболие, сънливост, повишена сърдечна честота, зачервяване на кожата, подуване.

Освен това диетологът препоръчва и отказ от яйца на хора с алергия към яйчен белтък. В този случай е важно не само да избягвате да ядете варени яйца, но и да обърнете внимание на храни, съдържащи яйца под всякаква форма, като например сладкиши.

Важно: Статията не замества консултацията със специалист и балансираното хранене!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес