Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри как какаото влияе на мозъка

21 февруари 2024, 16:58 часа
Реклама

Натуралното какао е един от най-добрите защитници на мозъка от когнитивен спад, свързан с възрастта.

Как какаото влияе на мозъка?

Руският диетолог д-р Наталия Денисова споделя, че консумацията на поне една или две чаши от напитката на ден, можете да предотвратите мозъчни заболявания, свързани с възрастта. Според експерта тази напитка е много полезна за възрастни хора.

“Ако искате да подобрите работата на мозъка и да запазите паметта, особено след 65 години, не забравяйте да включите тази напитка в диетата си. Нейната консумация може да помогне за предотвратяване на развитието на дегенеративни заболявания на нервната система, по-специално болестта на Алцхаймер”, казва Наталия Денисова.

Лекар разкри как какаото влияе на холестерола

“Какаото е богат източник на полифенолни съединения, които имат положителен ефект върху функционирането на съдовата система и състоянието на съдовата тъкан. Благодарение на това се активират процеси, които нормализират съдържанието на холестерол и други мастни компоненти в кръвта. Всичко това ще помогне за защита на кръвоносните съдове, включително и на мозъка, от развитието на тромбоза и опасни запушвания и исхемия”, споделя още диетологът.

Как да пием какао правилно

Д-р Денисова споделя, че напитка, приготвена от естествено какао на прах, за предпочитане без захар и пълномаслено мляко, се счита за здравословна.

“Може да се добави мляко, ако стомахът ви реагира на „чистото“ какао с дразнене и дискомфорт. Но не забравяйте, че това прави напитката по-калорична”, казва д-р Денисова.

Но лекарят посъветва страдащите от подагра да откажат напитката под каквато и да е форма. в противен случай нивото на пикочната киселина в кръвта може да се повиши.

Удивителните свойства, вкус и аромат на какаовите зърна се дължат на техния уникален състав, съдържащ повече от 300 различни елемента. Това са полифеноли, кофеин, теобромин, аминокиселини, алкалоиди, танини, антиоксиданти, органични киселини, фибри, витамини Е, К, почти всички В групи и минерали: фосфор, магнезий, цинк, мед, манган.

Какаото е питателен и висококалоричен продукт, така че дава тласък на жизненост и енергия за целия ден. Освен това е естествен антидепресант, тъй като съдържа фенилетиламин.

Студената напитка бързо възстановява мускулите след спорт или тежка физическа работа и дори превъзхожда специалните напитки, предназначени за спортисти, твърдят диетолози. Напитката помага на тялото да произвежда ендорфин - "хормона на радостта". Освен това доставя на тялото меланин, пигмент, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи. Освен това какаото помага при хипертония и съдържа много антиоксиданти. 

Съдържа много съединения с антибактериален ефект, които спомагат за поддържането на здравето на устната кухина. Напитката съдържа теобромин и теофилин.

Напитката, която хората над 40 години задължително трябва да пият всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес