Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри как е правилно да се яде диня

29 юни 2023, 16:10 часа
Реклама

Динята е един от любимите летни плодове на мнозина. Но за да се извлече максимална полза от нея, важно е тя да се консумира правилно. 

Как е правилно да се яде диня?

Този вкусен летен плод трябва да се консумира самостоятелно, твърди диетологът Елена Соломатина.

Динята, която съдържа голямо количество захар, е най-добре да се консумира като отделна закуска, без да се комбинира с останалата част от храната. Диетологът препоръча да се ограничим до порция от 200 грама.

Лекар разкри 3 свойства на динята, за които едва ли предполагате

„Препоръчителното количество е 200 грама диня, консумирана наведнъж. Това е нормалното количество. По-добре е да изядете резен диня, отколкото бонбон, бисквити или торта“, казва още експертът.

Специалистът подчертава, че голямото количество консумирана диня може да създаде твърде високо натоварване на тялото със захар. Лекарят пояснява, че през деня можете да си позволите четири порции от 200 грама от този плод. Всеки един прием ще набави на тялото ви 50 килокалории.

Д-р Соломатина пояснява, че динята трябва да се яде в определено време, така че захарта и калориите, съдържащи се в нея, да не се отлагат под формата на излишни мазнини.

Може ли да се ядат семената на динята?

Диетологът припомни, че динята има диуретичен ефект и при някои състояния трябва да се внимава с нейната консумация. Например, при нарушения в сърдечно-съдовата система, проблеми с бъбреците и стомашно-чревния тракт, диабет, този плод може да бъде противопоказан и потенциално вреден.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес