Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри 3 свойства на динята, за които едва ли предполагате

28 юни 2023, 19:54 часа
Реклама

Лятото е сезонът на динята и пъпеша. Тези плодове са не само с високо съдържание на вода, но и на важни витамини. По-специално динята има свойства, за които много хора дори не предполагат.

Свойства на динята

"В допълнение към голямото количество течност и малко количество калории, в динята има много витамини и минерали", казва диетологът Игор Строков.

Експертът допълва, че консумацията на този плод набавя на тялото хранителни вещества като калий, фосфор и магнезий, които дори неутрализират мускулната болка.

Може ли да се ядат семената на динята?

Не само в лимона можете да откриете витамин С, който е така необходим за укрепване на имунната система. Динята също го съдържа в големи количества.

"Количеството антиоксиданти, които този плод съдържа, предотвратяват разпространението на вируси и бактерии в тялото", казва лекарят.

Особено полезен е антиоксидантът ликопен, на който динята дължи червеникавия си цвят. Това не само прави плода апетитен, но и изключително полезен, тъй като благодарение ма ликопена се неутрализират свободните радикали, които могат да допринесат за развитието на рак.

Лекар разкри по колко диня можем да ядем, без да навредим на здравето си

Поради факта, че динята съдържа вторични растителни вещества - бета-каротин и цитрулин, тя може да повлияе на нашите кръвоносни съдове, кръвообращението в тялото, като по този начин укрепва сърдечно-съдовата система.

Искате да се отървете от излишните килограми? Имате ли нужда от витамини за красота на кожата и възстановяване на косата? Динята е идеалният плод за вас.

„Тя се отличава с високо съдържание на витамин А под формата на каротеноиди - това са пигментите, които придават на храната червен, жълт или тъмнозелен цвят“, казва експертът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес