Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: През септември яжте всеки ден този зеленчук, пази сърцето и сваля захарта, здравен съвет за деня, 4 септември

04 септември 2024, 10:06 часа

Руският лекар Надежда Подкоритова препоръчва ежедневната консумация на един полезен зеленчук през септември, защото той предпазва сърцето, регулира холестерола и кръвната захар. Този зеленчук не се съхраняват много дълго, така че според експерта е по-добре да извлечете максимална полза от него точно сега.

"Ако върху тиквичките се появят тъмни петна, кожата се набръчка или загуби цвят, най-вероятно зеленчукът се е развалил и е време да го изхвърлите. Затова не отлагайте кулинарните експерименти за по-късно - струва си да разнообразите менюто си, докато реколтата е все още свежа. Можете да приготвите много различни ястия от тиквички, но най-здравословни са тези, които използват минимална термична обработка. По този начин има по-голям шанс да се запазят всички полезни витамини и микроелементи, които в тиквичките са в прилично количество. Например, зарадвайте любимите си хора със задушени, печени или задушени тиквички. Между другото, този зеленчук може да се яде дори суров, така че смело го добавяйте към салати и зеленчукови смутита", съветва още лекарят.

Тази храна регулира кръвната захар и чисти тялото от токсини - яжте по 25 гр на ден 

Какви са ползите от тиквичките?

Както споделя д-р Надежда Подкоритова, тиквичките съдържат много витамини и минерали, включително витамини А, Е, К, С, витамини от група В, фолиева киселина и омега-3 полиненаситени мастни киселини.

Лекарят назова 5 основни полезни свойства на популярния зеленчук:

  • Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, особено от нарушения на сърдечния ритъм. Това свойство тиквичките дължат на високото си съдържание на калий и магнезий.
  • Подпомага функционирането на храносмилателната система, тъй като е богат на антиоксиданти и диетични фибри.
  • Намалява нивата на холестерола в кръвта.
  • Помага за регулиране нивата на кръвната захар.
  • Помага за контролиране на теглото поради ниското си съдържание на калории.

"Но не се увличайте по тиквичките", съветва лекарят.

Според д-р Надежда Подкоритова като цяло дневният ви прием на тиквички може да се изчисли въз основа на общата диета и индивидуалните нужди на организма.

„Смята се, че средно можете да консумирате до 200-300 грама тиквички на ден, което отговаря на една или две порции. Това количество ви позволява да получите необходимото количество хранителни вещества без риск от претоварване на храносмилателната система“, казва специалистът.

В някои случаи обаче е по-добре да не се увличате по диетата с тиквички. Преяждането с този зеленчук може да бъде изпълнено с определени рискове:

  • За хора с чувствителна храносмилателна система, тъй като могат да причинят подуване и диария. Тиквичките са богати на фибри и фруктани – въглехидрати, които не се разграждат и не абсорбират в тънките черва и служат за храна на микрофлората на дебелото черво, което води до повишено образуване на газове;
  • За хора с бъбречни заболявания. В редки случаи, но все пак прекомерната консумация на тиквички може да доведе до електролитен дисбаланс.

Лекар: Тази напитка ще намали холестерола и кръвната ви захар, ако я пиете всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес