Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: През август всеки ден яжте царевица, полезна е за този орган, здравен съвет за деня, 15 август

15 август 2024, 11:09 часа

Лятото е сезонът на царевицата. Съдържа малко протеини и много витамини и минерали, пише The Washington Post. Царевицата е едно от чудесата на природата, защото е едновременно зърнена храна и зеленчук. Въпреки че купуваме консервирана или замразена царевица през по-голямата част от годината, през лятото можем да я консумираме прясна.

Хранителна стойност и ползи за здравето на царевицата

Сладката царевица е нишестен зеленчук, а един средно голям кочан съдържа около 90 калории и 20 грама въглехидрати. Това е повече калории и въглехидрати от броколите, карфиола или морковите, но получавате много ползи за здравето от яденето на царевица, пише изданието. Най-голямата хранителна полза от царевицата е, че тя е отличен източник на лутеин и зеаксантин, които придават жълтия цвят на зърното.

Как да сварите царевицата само за 5 минути?

Лутеинът и зеаксантинът са изключително важни за здравето на очите. Те се отлагат в ретината, особено в малка област в центъра, наречена макула. Там те абсорбират синя светлина, предпазвайки клетките в тази част на окото от увреждане. Наличието на достатъчно лутеин и зеаксантин във вашата диета помага за намаляване на риска от дегенерация на макулата, заболяване, което причинява загуба на централно зрение.

Царевицата също е ценен източник на растителни протеини. Освен това една порция царевица съдържа 2 грама фибри. Списъкът с ползите от царевицата допълва разнообразието от витамини и минерали, включително магнезий, калий, витамини от група В и витамини А и С.

Коя царевица е по-добра: замразена или прясна?

След като царевицата се прибере, съдържащата се в нея захар започва да се превръща в нишесте, така че в идеалния случай трябва да се яде същия ден. За да забавите процеса, съхранявайте царевичните кочани в листата и охладени, докато не сте готови да ги сварите и консумирате.

„През останалите месеци замразената или консервираната царевица са страхотни опции, но проверете за допълнителни съставки. Консервираната царевица може да има високо съдържание на натрий, а замразената царевица в сосове може да има високо съдържание на мазнини и натрий“, казва асистент професор по хранене и диететика в Сейнт Луис Университет Уитни Линзенмайер.

Специалистът препоръчва през август, когато е сезонът на царевицата, тя да се консумира ежедневно, защото е най-полезна за здравето на очите.

Не изхвърляйте тази част от царевицата, изключително лековита е при диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес