Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: През август яжте всеки ден този плод, чисти черния дроб, червата и съдовете, здравен съвет за деня, 17 август

17 август 2024, 10:00 часа

През август, когаго има изобилие от пресни плодове и зеленчуци, има един плод, който задължително трябва да присъства в ежедневната диета. Руският лекар и диетолог Елена Соломатина препоръчва ежедневна консумация на праскови като средство за пречистване на черния дроб, червата и кръвоносните съдове.

Ползи от прасковите  

Редовната консумация на праскови укрепва имунната система, предпазва от много инфекциозни заболявания, също така насърчава бързото възстановяване на кожата, казва диетологът Елена Соломатина. Експертът препоръчва консумацията на 1-2 плода дневно.

Благодарение на голямото количество растителни фибри и пектини, които съдържа, консумацията на праскови подпомага имунната система и има благоприятен ефект върху функционирането на всички системи и органи.

Учени откриха неочаквано свойство на зехтина върху черния дроб и холестерола 

„Това са разтворимите фибри, които премахват солите на тежките метали и токсините, понижават нивата на холестерола в кръвта, премахват излишната течност от тялото, осигуряват нормалното функциониране на сърдечния мускул и понижават кръвното налягане“, отбелязва диетологът.

Прасковите съдържат достатъчно бета-каротин, който може да има положителен ефект върху зрението и поддържа здравата чревна микрофлора. Диетологът препоръчва да се отстранява кората от плода преди консумация. Прасковите са нискокалоричен продукт, поради което хората, които следят теглото си, ги обичат.

Желязото, витамин К и ликопенът в състава им имат добър ефект върху сърдечно-съдовата система, прасковите са полезни при аритмия и анемия. Стимулират храносмилателния тракт и перисталтиката, като облекчават киселини и запек. Те подобряват процеса на отделяне на жлъчката.

Витамин B в състава им помага за подобряване на зрението. Полезни са за хора със заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчния мехур. Препоръчва се да се консумират при подагра и ревматизъм. Редовната им консумация предотвратява развитието на уролитиаза.

Маслото от прасковени ядки се използва за основата на кремове и масла за грижа за зряла, напукана и лющеща се кожа.

Ползите от прасковите за женското здраве

Прасковите са много полезни по време на бременност. Помагат за справяне със симптомите на токсикоза. Помагат за предотвратяване на умора на краката и крампи. Те са в състояние да премахнат излишната течност от тялото, което ги прави полезни за тези, които се оплакват от подуване.

Фолиевата киселина, необходима по време на бременност, участва в образуването на невралната тръба на плода.

"Диетолозите и педиатрите препоръчват да се ядат праскови по време на кърмене, но при условие, че майката вече е консумирала този плод преди раждането. Въпреки факта, че прасковата е един от малкото разрешени плодове по време на кърмене, не трябва да консумирате повече от един плод на ден", казва специалистът.

Прасковите се считат за плодове на красотата: те се използват активно в козметологията, тъй като имат добър ефект върху кожата, косата и ноктите. Пулпът от праскова се добавя към маски за лице - овлажнява и витаминизира кожата, прави я мека и дори сияйна, казва още специалистът.

Как динята влияе на черния дроб?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес