Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Прекаляването с плодове е най-опасно за този орган

14 юли 2024, 14:20 часа

Липсата на плодове в диетата може да причини различни заболявания, но излишъкът им също невинаги е полезен. Скорошно проучване установи, че прекомерната консумация на плодове може да доведе до затлъстяване на черния дроб.

Плодовете са източник на витамини, минерали и фибри, които са полезни за здравето на организма. Не всички плодове обаче са еднакво полезни и консумацията им в големи количества може да бъде вредна. Това важи особено за фруктозата, естествена захар, намираща се в много плодове.

Прекомерна консумация на плодове - за кой орган е най-вредна

Според гастроентеролога д-р Евгения Мелникова прекомерните концентрации на фруктоза в тялото не могат да бъдат напълно усвоени от черния дроб и се превръщат в мазнини, които се натрупват в чернодробната тъкан. Това може да доведе до развитие на затлъстяване на черния дроб, което е сериозно състояние и може да причини метаболитен синдром и диабет.

Най-добрите плодове, ако спазвате кето диета

Лекарят препоръчва да ядете плодове като част от балансирана диета, а не да ги използвате като основен източник на храна.

Полезни свойства на плодовете

Достатъчната консумация на зеленчуци и плодове има благоприятен ефект върху цялото тяло, като подобрява функционирането на всички метаболитни процеси, включително метаболизма, което ви позволява да се чувствате по-добре, да сте по-здрави и външният ви вид ще съответства на тези положителни промени.

Важен е и антибактериалният ефект на така наречените фитонциди, които се съдържат в големи количества в чесъна, лука и цитрусовите плодове. Използването им по време на настинка помага за потискане на ефекта на патогенните бактерии върху тялото, както и за намаляване на броя на микробите в устната кухина.

За ползите от зеленчуците и плодовете може да се съди по техния цвят. Жълтите плодове са богати на каротеноиди, които укрепват сърдечно-съдовата система на човека. Тези плодове включват жълти ябълки, кайсии, праскови, пъпеши, банани, ананаси, карфиол и царевица.

Зеленчуците и плодовете с оранжев цвят съдържат бета-каротин, който е силен антиоксидант и има противоракови свойства. Това са моркови, манго, тиква, морски зърнастец и др.

Червеният цвят показва наличието на флавоноиди в зеленчуците и плодовете, които предпазват тялото от въздействието на свободните радикали, което позволява на човек да остане млад и привлекателен по-дълго. Червените плодове също помагат за облекчаване на възпалението на пикочните пътища и намаляват риска от рак. Червените зеленчуци, плодове и горски плодове са червени ябълки, дини, череши, нарове, ягоди, малини, червени боровинки, домати, цвекло и др.

Зелените зеленчуци и плодове съдържат хлорофил, магнезий, калий и калций, които подобряват храносмилането, укрепват нервите и др. Такива зеленчуци и плодове също са богати на витамини А, В, С. Зелен цвят имат някои ябълки, киви, авокадо, краставици, зеле, грах, спанак, целина, маруля и др.

Люляковите плодове - боровинки, къпини, грозде, сливи, патладжани - също са източници на антиоксиданти, които забавят стареенето и имат антимикробен ефект.

Лекар: Плодовете, които всички столетници ядат

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес