Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар предупреждава: гаденето при миене на зъбите може да е симптом на...

28 октомври 2022, 12:33 часа

Начинът и аксесоарите, с които мием и почистваме зъбите си, са важна част от нашето ежедневие и един от стълбовете на личната хигиена. Правилното миене на зъбите е от съществено значение, защото то ще ви придаде приятен дъх и зъбите ви ще бъдат чисти и свежи. За да имат силни и здрави зъби, е препоръчително хората да си мият зъбите минимум три пъти на ден с подходяща паста и четка. Зъболекарите препоръчват също така използването на допълнителни аксесоари, като вода за уста, също и конци за зъби.

Независимо от спазването на всички правила и от висококачествените аксесоари за дентална (зъбна) хигиена, вероятно сте усещали при миене на зъбите гадене или позиви за повръщане, които са по-чести сутрин. Ето най-честите причини за гадене при миене на зъбите, които споделя д-р Луиш Дрюмонд.

Лекари съветват: Ако сутрин ви е лошо, може да се дължи на…

Фарингеален рефлекс. Има случаи, когато се усеща гадене при миене на зъбите поради подчертан фарингеален рефлекс. Това е рефлекс на задната част на гърлото - то реагира, когато усети предмет, приближаващ се към него, поради което свива мускулите на фаринкса, предизвиквайки желание за повръщане по време на миенето на зъбите. Причината е, че това е естествено и нормално физиологично свойство на гърлото: да ви предпазва от задавяне с нещо. Това усещане обикновено е по-често в най-задната част на езика, близо до основата му и там, където започва гърлото. Най-добрият начин, по който може да постъпите в такъв случай, е да избягвате да търкате езика твърде дълбоко. Можете също да използвате вода за уста и гаргара, за да почистите тази зона.

Прекалено силно търкане на зъбите. Някои хора искрено вярват, че като търкат зъбите си много силно, почистват по-добре повърхността им - но това е съвсем невярно. Напротив, възможно е да се случи така, че когато чистите зъбите си прекалено силно, да докоснете долната част на гърлото - което впоследствие ви кара да повръщате, щом миете зъбите си. Затова се препоръчва да миете зъбите си бавно и да ползвате четки с мек косъм.

Ако почувствате тези симптоми, може да са признак за ИНФАРКТ

Нормално е при миене на зъбите, особено ако е първото за деня, да се появи гадене и то да се засили – просто, щом гърлото почувства приближаването на чужд обект, провокира позиви за повръщане, които идват от стомаха. Това състояние, по принцип, се допуска за нормално.

Как да предотвратим желанието за повръщане при миене на зъбите сутрин?

Мийте зъбите си с помощта на четка с мек косъм – а по време на тази процедура дишането ви да бъде през устата. Пробвайте да отпуснете мускулите на гърлото си така, че да не го напрягате, когато отваряте уста твърде широко. Не забравяйте, че трябва да търкате с четката внимателно и не е нужно да отваряте прекомерно уста.

Домашни средства за помощ при повръщане: чай от джинджифил, кимион и други

Изберете такава паста за зъби, която ви подхожда най-добре. Четкайте езика си отвътре навън, без да натискате прекалено много и без да изнасяте четкането много назад - с тези движения ще почистите добре езика си и ще избегнете гаденето. С подобряването на симптомите можете да миете все по-назад. Ползвайте вода за уста, за да отстраните повече бактерии, ако чувствате, че не сте изчистили устата си правилно.

В случай, че позивите за повръщане са много силни по време на миене на зъбите, прекъснете го и опитайте да продължите по-късно. Движете четката за зъби бавно, с нежни движения и малко по малко.

Статията е информативна и не замества консултацията с лекар!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес