Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Правете тези 5 неща и ще живеете 10 години по-дълго

30 октомври 2023, 10:06 часа
Реклама

Пет прости действия гарантират удължаване на живота с поне 10 години, според руския лекар д-р Татяна Захарова. Тези фактори включват физическа активност, избягване на тютюнопушене и консумация на алкохол, контрол на теглото и диета.

По-дълъг живот с 10 години

„Учените искаха да разберат дали здравословното хранене и упражненията могат да удължат живота отвъд простото дълголетие. Те също така искаха да установят дали този период от живота е свободен от хронични заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Това изследване доказва, че здравословният начин на живот може значително да удължи продължителността на живота без болести при хората“, коментира руският лекар Татяна Захарова.

Този евтин зеленчук удължава живота с 10 години

За целите на проучването изследователите са разгледали данни от приблизително 73 000 жени и близо 40 000 мъже. В началото на проучването всички субекти не са страдали от рак, сърдечно-съдови заболявания или диабет.

Участниците в проучването са били проследявани за нови диагнози и смъртни случаи от тези заболявания в продължение на 20 години. Взети са предвид фактори като възраст, етнически произход или семейни заболявания.

В резултат на наблюденията бяха получени общо пет фактора, които бяха използвани за изчисляване на индикатора за здравословен начин на живот, споделя лекарят. Те включват:

  • Отказ от пушене
  • Поне 30 минути физическа активност на ден
  • Умерена консумация на алкохол
  • Поддържане на умерено тегло (здравословен ИТМ под 25)
  • Здравословна и балансирана диета

удължаване на живота

Резултатите от проучването ясно показват как индивидуалните адаптации могат да повлияят на здравето в дългосрочен план .

„До 50-годишна възраст жените, които не са следвали нито един от факторите за здравословен начин на живот с нисък риск, вече са пострадали от рак, сърдечни заболявания или диабет в продължение на 26 години. Жените, които са се придържали към четири или дори към всичките пет точки, са имали средно десет години по-дългъ живот "

„Мъжете, които не са водили здравословен начин на живот по никакъв начин, също са страдали от едно от тези заболяванията в продължение на 26 години на 50-годишна възраст. Ако субектите поддържаха здравословен начин на живот с четири или пет здравословни навика, тежестта на болестта беше намалена до само 19 години“, казва лекарят.

Според учените правилното хранене е ключът към дълъг и здравословен живот. Особено що се отнася до здравето на сърцето.

„Високото кръвно налягане е водещата причина за смърт в световен мащаб. Малки промени в начина на живот, като по-добро хранене и упражнения, могат да подобрят диагнозата, казва лекарят.

За да подпомогнете тялото си в това отношение, трябва специално да включите в диетата си храни, богати на фибри. Това означава: яжте много пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове.

Трябва обаче да избягвате храни, богати на захар, натрий, наситени мастни киселини и прости въглехидрати.

Още: Учени: Това е най-добрата подправка за предпазване от диабет и удължаване на живота

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес