Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар посочи 3 необичайни симптома на диабет

27 април 2023, 12:44 часа

Възможно е да страдате от диабет и дълго време да не знаете за това. Заболяването може да не проявява никакви симптоми за известно време или да се проявява по много неясен начин. За съжаление характерната умора, слабост или повишена жажда и апетит могат лесно да бъдат подценени. Но какво да кажем за по-малко типичните симптоми? Заслужава си да научите повече за тях, за да можете да реагирате навреме.

Крампи в прасците

Крампите на прасците, които на пръв поглед се появяват без причина, могат да бъдат толкова силни, че да ви извадят от съня. Те могат да бъдат причинени от недостиг на важни елементи като магнезий, калий или калций, но могат да бъдат и симптом на нелекуван диабет. 

Хората с тази кръвна група най-често се разболяват от диабет

Защо диабетиците страдат от крампи в прасците? 

Наред с други неща, прогресиращото заболяване уврежда кръвоносната система, в артериите на краката се появява т.нар. атеросклеротична плака, откъдето произтича недостатъчното кръвоснабдяване на крайниците. Резултатът е усещане за изтръпване (често усещане за изтръпване на чорап) и силни крампи на прасците.

Понякога те атакуват през деня, но в повечето случаи крампите се появяват през нощта, по време на сън, когато пациентът се движи малко. Освен това прасците могат да започнат да сърбят, толкова силно, че понякога пациентът ги чеше, докато не се разкървавят.

Външният вид на долните крайници също се променя - те могат да бъдат подути, кожата по-често е суха, люспеста и дори се напуква по стъпалата и петите. Мазоли могат да покрият стъпалата и те (както и други части на тялото) също могат да бъдат засегнати от гъбички. Подходящите обувки се намират по-трудно - поради подутите стъпала и мазолите, които се появяват дори при лек натиск.

Пруритус при жените

Постоянният сърбеж в областта на вулвата обикновено предвещава интимна инфекция, която е лесна за лечение, но може да бъде и симптом на диабет. Откъде идва сърбежът на вулвата при пациенти с диабет? Съществуват две причини. 

Първо, често преминаващата урина, съдържаща глюкоза, дразни лигавиците, и второ, жените с това заболяване са по-предразположени към вагинални микози от останалите. 

Този болезнен симптом през нощта издава диабет

Влошаване на слуха/подобряване остротата на зрението

Прогресиращият диабет и дори преддиабетът могат да доведат до увреждане на нервите и кръвоносните съдове, намиращи се в ушите. Този процес обикновено е постепенен, но в някои случаи дори води до почти пълна загуба на слуха. Пациентите рядко отъждествяват проблемите си със слуха с диабета, но предвид тази връзка и възможните последици си струва да се провери нивото на кръвната захар едновременно с изследването на слуха.

Донякъде изненадващ симптом на диабета може да бъде подобряването на остротата на зрението, причинено от промените в нивата на течностите в организма. Въпреки че диабетът може да доведе до влошаване на зрението, понякога той води до подобряване на зрението до степен, в която очилата, които сте носили преди, стават прекалено силни. 

Подобрява ли се зрението ви от само себе си? Лекарите понякога се шегуват, че "влошаването има и тази положителна страна", че то може да се влоши, и това се случва по различни причини. От съображения за безопасност обаче е препоръчително и в тази ситуация да се направи изследване на кръвната захар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес