Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте чая само с това за железен имунитет, здравен съвет за деня, 13 октомври

13 октомври 2024, 10:24 часа

Чаят има много полезни свойства – подпомага храносмилането, действа противовъзпалително, стимулира имунитета. Всичко благодарение на факта, че тази напитка съдържа много антиоксиданти. Но има една съставка, която ще ви помогне да направите чая още по-здравословен, според д-р Патриша Батан.

Антиоксидантите са съединения, които помагат за намаляване на окисляването и възпалението в тялото чрез изчистване на свободните радикали, могат да се натрупат с течение на времето и да допринесат за заболяване.

Съставката, която винаги трябва да се слага в чая 

Самият чай съдържа антиоксиданти. Но има един продукт, който можете да добавите към напитката. Това ще ви помогне да запазите тези съединения си и дори ще увеличи ползите им за здравето.

"Всеки човек знае този компонент. И това е лимонов сок. Скорошно проучване разглежда ефектите на лимоновия сок върху чая мате. Изследователите открили, че добавянето на лимонов сок и охлаждането на чая повишава неговата антиоксидантна активност. Тези, които са пили напитката, също споделят, че тя прави чая много по-вкусен", казва лекарят.

Кафето или чаят е по-здравословна напитка 

Предишни проучвания показват , че добавянето на аскорбинова киселина (известна също като витамин С, която е една от двете киселини в лимоновия сок) към зеления и черния чай също помага. увеличаване на антиоксидантите в напитката.

"Хората отдавна изцеждат лимон в чая си, така че защо това наистина е умен ход? Добавянето на лимон към чая може да направи антиоксидантите като катехините по-стабилни и усвоими от тялото ви", казва д-р Патриша Батан и допълва, че по същество лимонът действа като естествен консервант за антиоксидантите в чая.

"Лимонът е оолезен е по време на храносмилателния процес. Катехините са относително нестабилни в некиселинни среди като тънките черва", казва Тейлър Уолъс, учен по диетология и професор в университета Джордж Мейсън.

"Както витамин С, така и цитрусовите сокове взаимодействат с катехините, за да предотвратят тяхното разграждане. Добавянето на лимонов сок към чая може значително да запази голямо количество от тези съединения, увеличавайки количеството на витамин С във вашата диета", казва още проф. Мейсън.

Как правилно да добавите лимонов сок към чая, за да направите напитката полезна

За да извлечете максимума от това динамично дуо чай и лимон, д-р Батан дава следните съвети:

  • използвайте пресен лимонов сок - той съдържа най-високо ниво на витамин С;
  • наблюдавайте температурата на чая - поддържайте температурата на чая под 71°C, за да запазите както антиоксидантите, така и витамин С в лимона;
  • добавете лимона, след като чаят се охлади, за да запазите по-добре антиоксидантите в лимоновия сок, за да могат да си свършат работата.

Също така специалистът съветва да избягвате добавянето на мляко към чая.

"Проучванията показват , че млечните продукти могат да променят антиоксидантния капацитет на чая. За да извлечете максимума от чашата си, заменете млякото с лимон", казва д-р Батан.

Тези чайова свалят температура и стимулират имунитета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес