Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари

3643
Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари
Снимка: iStock

Много е важно да се изследва щитовидната жлеза, особено ако сте над 40 години. Освен това диетата влияе върху здравето на този орган.

Храните, които са най-вредни за щитовидната жлеза

Руският ендокринолог д-р Мария Елесина споделя, че тези, които често консумират преработени храни, трябва да преразгледат диетата си. В колбасите, пушените меса и консервите няма нищо здравословно. Трябва да избягвате и соята, която се съдържа в много продукти.

Топ 5 храни за здравето на щитовидната жлеза

Сиренето тофу, соевото мляко и соевият сос провокират производството на естроген, което от своя страна може да забави работата на щитовидната жлеза. Брюкселското зеле, репичките и карфиолът имат положителен ефект върху този орган - тези зеленчуци трябва да присъстват в ежедневната диета на всеки, убеден е експертът.

Първите симптоми на проблеми с щитовидната жлеза могат да бъдат внезапна загуба на тегло, изпотяване, мускулна слабост, раздразнителност и сухота в устата.

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони, необходими за нормалния метаболизъм, растежа на клетките и сърдечно-съдовата система. За правилното функциониране на щитовидната жлеза е важно тялото да получава йод, цинк и мастни киселини. Кои храни съдържат най-голямо количество от тези вещества?

Червената риба съдържа много полезни омега-3 киселини. Опитайте се да приемате малко количество от продукта всеки ден, за предпочитане вечер. Можете да ядете както леко осолена риба, така и варена риба - варена или задушена.

Ако не искате да ядете риба всеки ден, организирайте рибен ден веднъж или два пъти седмично. Това ще бъде от полза не само за щитовидната жлеза, но и за целия организъм като цяло. 

Спанакът съдържат огромно количество полезни вещества: въглехидрати, протеини, бета-каротин, наситени и ненаситени мастни и органични киселини, витамини А, В, С, К, Е, РР, Н, нишесте, фибри, микроелементи. При готвене витамините в спанака практически не се губят, така че може да се консумира както суров, така и като част от различни ястия.

Ябълките предпазват щитовидната жлеза от ракови клетки. Те трябва да се консумират с кората, тъй като там е концентрирано най-голямо количество витамин В17. Не изхвърляйте и семената – те съдържат до 15% мазнина и йод. 

При липса на тирозин в храната нормалното образуване на хормони е невъзможно. В бананите и кайсиите има много от тази аминокиселина. Има я и в авокадото, кивито и смокините. Пригответе салата от тези плодове, поръсете отгоре слънчогледови семки (не повече от 30 гр) - и щитовидната жлеза ще получи необходимото количество тирозин.

Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Спаси се сам: Как магнитните бури могат да бъдат най-лесното сражение

Примерен хранителен режим при камъни в бъбреците: какво можете и какво не можете да ядете

Лек или дълбок сън: Колко сън от всеки вид ни е необходим, за да сме здрави?

9 огромни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

5 храни, които трябва да ядете след 50 години
5 храни, които трябва да ядете след 50 години

След навършването на 50 години е важно да включите определени храни в диетата си. Те са от полза за всички: деца, младежи и зрели хора. Но след като...